18:44

SPALILI MU DECU JER NIJE ODAO SVOJE LJUDE! Dimitrije Begović junak Prvog svetskog rata: POGINUO ZA SVOJIH 109 VOJNIKA!

HRABAR

SPALILI MU DECU JER NIJE ODAO SVOJE LJUDE! Dimitrije Begović junak Prvog svetskog rata: POGINUO ZA SVOJIH 109 VOJNIKA!

Društvo -

Dimitrije Begović učestvovao je Prvom svetskom ratu u bitkama na Ceru kao potpuručnik srpske vojske, učestvovao je u pripremama Topličkog ustanka, u martu 1917. godine postaje komandant Jablaničkog odreda.

Žrtvovao je tada svoju porodicu koja je bila zarobljena od strane okupatora, jer nije hteo da svoje četvoro dece i trudnu ženu razmeni za 109 pripadnika njegove čete kako mu je bilo naređeno.

Zbog takvog odgovora zadesio ga je stravičan čin gde su mu deca bila živa spaljena. Tada je bilo mnogo ubijenih starijih ljudi i dece, ali su jedino deca Begovića bila živa spaljena od strane Bugara.

300 čuda, dimitrije begović
foto: Kurir Televizija

Kada je Toplički ustanak već malaksao, Begović se sa grupicama ustanika krio na Radan planini dok ga tada nije izdao Mihajlo Raonjić po ceni od 30000 leva.

Borio se dva i po dana do poslednjeg metka, videvši da nema municije i ostavši sa bombama i nešto eksploziva odlučio je da hrabro pogine. Rekao je da će se predati ali samo oficirima, odšrafio je bombe i aktivirao preostale eksplozive i hrabro poginuo. Ubio je dva Bugarska oficira i jednog pod oficira.

300 čuda, dimitrije begović
foto: Kurir Televizija

Naravno to nije proslo nekažnjeno, pa su mu Bugari već mrtvom isekli glavu i nabili na kolac i tako nosili kroz sela.

Hrabri seljani su ga sahranili a potom su otišli do Bugara i tražili njegovu glavu.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

00:55

BEOGRAĐANI POKAZALI ODLIČNO ZNANJE IZ ISTORIJE! Prvi srpski ustanak, Karađorđe i Sretenjski ustav (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track