ZARAŽENO DETE NE TREBA KUPATI: Ovo su zablude o varičelama koje se šire brže nego virus, a evo i zbog čega!
Foto: Profimedia

priče iz naroda

ZARAŽENO DETE NE TREBA KUPATI: Ovo su zablude o varičelama koje se šire brže nego virus, a evo i zbog čega!

Društvo -

Ovčje boginje su čest "nezvani gost" dečjih kolektiva gde se veoma lako šire među decom koja nisu preležala ovu zaraznu bolest. Kako je počela sezone ove infekcije iz godine u godinu se javljaju i zablude koje kruže u narodu vezane za ovčije boginje

. Jedna od najvećih je definitivno da dete koje ima ovčje boginje ne treba kupati bar dve nedelje.

Tuširanje, kupanje, dete
foto: Profimedia

Stručnjaci upozoravaju da to nije tačno i da dete koje ima varičelu mora da se kupa!

Razlog tome je što su boginje pravi mali "krateri" u koži i predstavljaju otvorena vrata za prljavštinu i bakterije. Ako se dete ne kupa, ogromna je verovatnoća da se u virusne kožne promene "uvali" bakterija i nepotrebno iskomplikuje varičele.

Bakterije koje normalno žive na koži mogu da naprave problem, ali to daleko lakše rade "mikrodosade" pomešane sa neopranim znojem u kombinaciji sa ustajalim puderom ili losionom (kojima se pokrivaju kožne promene). Prljavština ometa "zarastanje" kožnih promena, a ako se sekundarna bakterijska infekcija desi, ožiljak na koži će biti veći i ružniji!

Zato, kupajte decu, bolje rečeno, tuširajte ih i to svaki dan. Potom ih osušite mekim peškirom, nežno, bez trljanja da se sveže krastice prerano ne "oljušte". Kupanje ne ometa "zaceljenje" varičele, to radi prljavština.

Druga velika zabluda je da kosu nikako ne smemo da peremo detetu koje ima varičelu sve dok bolest ne prođe.

Koža glave je često "napadnuta" virusom varičele, a u kosi inače ima više bakterija nego na "goloj" koži. Zamislite masnu i prljavu kosu - to su milioni bakterija koje jedva čekaju da "zagade" varičele na glavi.

Kurir.rs/ A. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track