01:46

80% žena u ruralnim sredinama u Srbiji trpi psihičko i fizičko nasilje!

stravična statistika

80% ŽENA U SEOSKIM SREDINAMA TRPI NASILJE! Ispovest meštanke Laćarka: Štapom vuče ženu koja JEDVA DIŠE I GOVORI, a ovako joj PRETI

Društvo -

Poražavajuća statistika jednog udruženja žena pokazala je da skoro 80 odsto žena u ruralnim sredinama doživelo je psihičko nasilje, a veliki procenat njih i fizičko.

Potvrdan odgovor dobili smo na pitanje prepoznaju li neki od oblika nasilja nad ženama. Meštani sela Laćarak glasno govore o ovoj temi, koja je, čini se normalnost.

- Kad čovek ženu dovodi sa štapom da mu na pijaci sedi, a žena jedva diše i govori, kaže joj "Moraš da radiš". Ako odbije, on je udari štapom - ispričala je jedna od meštanki.

kurir televizija
foto: Kurir televizija

Pripadnice nežnijeg pola su mahom u selima ekonomski zavisne i podređene porodici, što ih direktno stavlja u poziciju lakše mete. Žrtve nisu samo psihičkog, fizičkog, već i ekonomskog nasilja, čak i zanemarivanja, o kom se malo govori.

Struka smatra da je potrebno sistemsko rešenje u vidu edukacije te populacije, u smislu osnaživanja i informisanja o njihovim pravima pred zakonom i resursima.

Kurir.rs/M.L.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

00:23

SAJBER NASILJE I NJEGOVE KATASTROFALNE POSLEDICE: Šta je sve prethodilo samoubistvu Kristine Kike Đukić (21)?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track