NIJE SVE BAŠ TAKO CRNO! Dok neki influenseri nude LOŠ SADRŽAJ, neki imaju i one poučne! ONI MOGU MNOGO DA NAUČE NAŠU DECU (FOTO)
Oni deci daju korisne savete, Foto: Printscreen

Ko i kako utiče na našu decu?

NIJE SVE BAŠ TAKO CRNO! Dok neki influenseri nude LOŠ SADRŽAJ, neki imaju i one poučne! ONI MOGU MNOGO DA NAUČE NAŠU DECU (FOTO)

Društvo -

Ne pravi scene nastavnicima, ne divljaj na ulici, napravi sam novogodišnje dekoracije - ovo su samo neki od korisnih saveta kojima svoje mlade pratioce edukuju jutjuberi Jaserštajn, Cile ST i Zaga & Filip

Samoubistvo jutjuberke Kristine Kike Đukić (21), navodno zbog nasilja na društvenim mrežama, ali i podatak Cesida da influenseri utiču na mišljenje čak 40 odsto mladih otvorili su Pandorinu kutiju o ponašanju influensera i o posledicama njihovog uticaja na tinejdžere koji ih prate, a što je i tema Kurirovog serijala.

Ali pored niza problematičnih jutjubera i tiktokera koje je Kurir predstavio u prethodnim danima, na društvenim mrežama ima i svetlih primera influensera koji deci i mladima nude edukativne i korisne sadržaje, bez psovki, uvreda i ispada u ponašanju.

Među njima je i Milan Inić, koji vodi Jutjub kanal "Jaserštajn" (Yasserstain) sa, između ostalog, serijalom klipova pod naslovom "Nemoj biti taj lik". On poručuje mladima šta nikako ne treba da rade u saobraćaju, kako da se ponašaju na kontrolnom, da u školi ne koriste glupe izgovore, kako ne treba da prave scene nastavnicima kada im se zaključuju ocene, već treba da ih poštuju, kako ne treba da se ponašaju u gostima...

Jaserštajn
foto: Prinstcreen

Edukativan sadržaj nudi i Aleksandar Cile Leštarić na Jutjub kanalu "Cile ST", koji je počeo tako što je snimao savete u vezi s tehnikom. Na njegovom kanalu mogu se naći tutorijali koji pomažu pratiocima da izađu na kraj s računarima i mobilnim telefonima, ima interesantne klipove poput testiranja novih uređaja, savete kako najbrže restartovati računar, ali i neke haj-tek zanimljivosti.

Cile ST
foto: Prinstcreen

Među mladima omiljenim jutjuberima su i zabavni dvojac Zaga Nikić i Filipa Bijelić, koji na zajedničkom kanalu "Zaga & Filip", sa više od milion pratilaca, nude korisne savete mališanima, između ostalog kako da oslikaju predmete, kako se prave novogodišnje i druge dekoracije, kako rešiti matematičke zadatke i druge probleme u školi... Osim edukativnih i radioničarskih saveta, imaju i mađioničarske trikove. Snimaju i zabavne sadržaje, prave sataraš iz svoje bašte, a otkrivaju i kako se snalaze sa odgajanjem jednogodišnjeg sina.

Zaga i Filip
foto: Prinstcreen

Vanja Banković, projektna menadžerka Influens akademije, ističe za Kurir da društvene mreže i druge onlajn platforme oblikuju mlade ljude, te je zato izuzetno važno da im se nudi korektan sadržaj, ali je i ne manje bitno edukovati influensere da takav sadržaj stvaraju.

- Treba osvestiti medijsku ulogu kod mladih influensera, a to znači odgovornost, ali i zaštitu od govora mržnje i nasilja na internetu. Društvene mreže za novije generacije su neka vrsta rijaliti šoua jer je tu zastupljena influenserska drama. Kreatori (influenseri) koji nisu svesni svoje medijske uloge skloni su lavini negativnih i štetnih sadržaja na društvenim mrežama. Moramo biti upućeni. Odgovornost je da se sa influenserima radi, jer nisu ni oni sveznajući. Oni nemaju nekoga da ih savetuje, pa to rade samoprocenom, koja često može biti pogrešna jer nema nikakav kvalitetan uzor - smatra Bankovićeva.

Ko je Jaserštajn? - Zove se Milan Inić - Živi u Novom Sadu - Ima 27 godina - Na Jutjubu ima 639.000 pratilaca - Na Instagramu ima 227.000 pratilaca

Ko je Cile ST? - Zove se Aleksandar Cile Leštarić - Ima 32 godine - Živi u Pančevu - Na Jutjubu ima 491.000 pratilaca - Na Instagramu ima 187.000 pratilaca

Ko su Zaga & Filip? - Oni su par Zaga Nikić i Filip Bijelić - Imaju jednogodišnjeg sina - Žive u Banjaluci - Na Jutjubu imaju 1.230.000 pratilaca - Zaga na Instagramu ima 182.000 pratilaca - Filip na Instagramu ima 96.000 pratilaca

Suzana Trajković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track