04:12

Ova biljka će doneti sreću i blagostanje u vaš dom! Ali, treba posebno da pazite na ovo

MEKSIČKA EGZOTIKA

OVA BILJKA IMA POSEBNO ZNAČENJE KADA JE NEKO UNESE U VAŠ DOM! U Srbiji se pojavila pre 10 godina, mora da pazite na JEDNU STVAR!

Društvo -

Božićna zvezda (Euphorbia pulcherrima) je višegodišnja biljka koja svojim raskošnim crvenim listovima može oplemeniti i ulepšati vaš dom. Zahteva dugu i specifičnu negu. Drugi naziv za ovu biljku jeste poinzecija.

Ako vam neko pokloni, to znači da u vaš dom dolazi sa dobrim željama.

Božićna zvezda
foto: Kurir Televizija

- U našu proizvodnju Božićna zvezda je ušla pre nekih 10-ak godina. U Srbiji se radi malo duže. Počeli smo sa malom količinom, nekih 500 biljaka, s obzirom da smo jedini u Negotinskoj krajini- kaže Ljilja Morarević za Kurir televiziju.

Ova biljka je inače poznata, a osobe koje vole bilje i cveće, to vrlo dobro znaju, kao veoma nežna biljka.

Božićna zvezda
foto: Kurir Televizija

- Treba joj odgovarajuća toplota i vlažnost. Biljku treba staviti. Nema presađivanje. Ne zalivati je puno. Dva puta nedeljno. Ako dođe do opadanja listova, znači da je mnogo zalivana. Najtraženija je crvena, svakako. Posle nje crvena isprskana žutim, žuta, boja jesenjeg lišća - kaže Ljilja Morarević.

Ova dekorativna biljka potiče iz Meksika. U prirodnom okruženju raste kao žbun i može dostići visinu od 3 metra, dok je kada se gaji u saksijama znatno gušća, ali i niža, sa visinom od 30 do 45 cm.

Božićna zvezda
foto: Kurir Televizija

Najčešće greške jesu:

Prečesto zalivanje;

Prevelika količina svetlosti u prostoriji u kojoj držimo biljku;

Neodgovarajuća temperatura u kojoj se ova biljka čuva.

Međutim, možete pogrešiti i pri samoj kupovini. Nikako nemojte kupovati biljku izbledelih ili oštećenih listova. Listovi moraju biti tamnozeleni, a cvetovi jarkih boja. Biljku morate i umotati pre nego što je ponesete kući, jer je čak i kratko izlaganje niskoj temperaturi može oštetiti.

Kurir.rs

Bonus video:

01:56

OVAJ POLJOPRIVREDNIK IMA POSLA TOKOM ČITAVE GODINE, 24h DNEVNO: Sadi 3 različite kulture, samo na jednoj njivi ima 14.000 zasada

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track