TINEJDŽERKE SE KLJUKAJU "PILULAMA ZA DAN POSLE" KOJE BI TREBALO DA SPREČE TRUDNOĆU! Posledice mogu biti ozbiljne, NAROČITO JEDNA!
Foto: profimedia

NISU SVESNE OPASNOSTI

TINEJDŽERKE SE KLJUKAJU "PILULAMA ZA DAN POSLE" KOJE BI TREBALO DA SPREČE TRUDNOĆU! Posledice mogu biti ozbiljne, NAROČITO JEDNA!

Društvo -

Lekari upozoravaju da može da dođe do ozbiljnog obilnog krvarenja, anemije, glavobolje, vrtoglavice, bolova u donjem delu stomaka, osećaja umora, znojenja, dijareje i osetljivosti grudi

Tinejdžerke od 16 godina i mlade devojke kljukaju se "pilulama za dan posle" i po više puta mesečno posle seksualnog odnosa. Ginekolozi upozoravaju da ove pilule uopšte nisu bezazlene, te da je prečesto uzimanje opasno jer izaziva neželjena obilna krvarenja, remeti menstrualni ciklus i dovodi do glavobolje, mučnine, osetljivosti grudi i bola u donjem delu stomaka.

trudnica, tablete, droga
foto: Shutterstock, Profimedia

Stručnjaci objašnjavaju da se radi o tableti koja je među omladinom poznata kao "pilula za dan posle" i koja se uzima da bi sprečila neželjenu trudnoću posle nezaštićenog seksualnog odnosa. Njena efikasnost je veća ukoliko se popije najkasnije 72 sata posle odnosa.

Ginekolog dr Milan Perović kaže za Kurir da bi ova tableta trebalo da se koristi samo u hitnim situacijama.

- Upotrebljava se ukoliko dođe do naprsnuća prezervativa, ako devojka nije koristila kontracepciju ili ako nije sigurna u efikasnost metode prekinutog odnosa. Tabletu nikako ne bi smele da koriste devojke koje imaju oko 16 godina, jer devojka treba da bude zrela i razvijena, s razvijenom hormonskom osovinom - priča dr Perović i dodaje:

- Zloupotreba je uzimanje ovih pilula pet-šest puta mesečno, kada se koristi kao vid redovne kontracepcije. U tom slučaju dolazi do ozbiljnih, obilnih krvarenja, anemije, glavobolje, vrtoglavice, bolova u donjem delu stomaka, osećaja umora, znojenja, dijareje i osetljivosti grudi. Ovu pilulu ne bi smele da koriste žene koje imaju hronične bolesti, bolesti creva, jetre. Takođe i one koje su imale vanmateričnu trudnoću ili zapaljenje jajnika.

I ginekolog dr Mima Fazlagić rekla je za Kurir da devojke danas izbegavaju da koriste kontracepciju koja je stara preko šezdeset godina.

Ginekolog, Mima Fazlagic

- Stav medicinara je da je bolje uzeti "pilulu za dan posle" nego ići na kiretažu. Međutim, nedopustivo je prečesto uzimanje te tablete na svoju ruku. Strašno je to što se devojčice edukuju na internetu i što o medicini i lečenju slušaju od raznih influensera. Činjenica je da fali edukacije i znanja kod mladih. "Pilula za dan posle" nije kontraceptivna metoda koja se može tek tako koristiti - ističe dr Fazlagić.

- Ta pilula ima veliku količinu hormona koja treba da poremeti formiranje ploda i efikasna je samo ako se uzme 72 sata od odnosa kako bi se sprečila neželjena trudnoća. Ukoliko se prečesto uzima, ona poremeti menstrualni ciklus - završava dr Fazlagić.

Šta je "pilula za dan posle"

Pije se najkasnije 72 sata posle odnosa

To je tableta koja sadrži visoke doze hormona (najčešće progestin, ali neke hitne kontraceptivne pilule sadrže visoke doze i estrogena i progestina) koji kod žene zaustavljaju ovulaciju. Stručnjaci kažu da je ona najefikasnija ukoliko se popije najkasnije 72 sata posle nezaštićenog seksualnog odnosa.

Kurir.rs/ A. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track