BRANKICA JANKOVIĆ ZA KURIR O REVOLUCIJI #NISAMPRIJAVILA! Žene su ustale, sada više neće čutati!
Brankica Janković, Foto: Printscreen/Instagram/Brankica Janković

STOP NASILJU

BRANKICA JANKOVIĆ ZA KURIR O REVOLUCIJI #NISAMPRIJAVILA! Žene su ustale, sada više neće čutati!

Društvo -

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je da je velika stvar što se jedna ovakva stvar desila jer sada žene više neće ćutati

Jedan tvit izazvao je revoluciju.

Na društvenim mrežama pod heštagom #nisamprijavila objavljeno je gotovo 20.000 ispovesti devojaka i žena koje su trpele nasilje.

Da se ovako nešto desi, bilo je krajnje vreme, mišljenja je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Ona je za Kurir rekla da je bilo vreme da se ovako nešto desi, pa makar i u uslovima aktuelne zdravstvene krize koja je uticala na sve na nas, jer žena, navodi ona, nema nijednog razloga da se stidi nasilja koji je preživela niti da preispituje sebe.

- Žene su se ohrabrile i više neće ćutati, a ni ne treba da ćute. Kada bi se sumiralo zašto ćute, razlog su nepoverenje i viševekovni patrijarhat. Podsetimo samo da ovo nije početak. Ova godina je počela odlukom dve mlade, hrabre glumice Milene Radulović i Ive Ilinčić da prijave dugogodišnje seksualno nasilje - rekla je poverenica.

Ipak, saglasna je sa tim da ovo možemo nazvati svojevrsnom revolucijom.

- Sama činjenica da žene više neće ćutati je veliki pomak u ovoj borbi protiv nasilja koja traje i trajaće. Sada će se nasilnici možda preispitati i odustati, ne u svim slučajevima, ali niko neće biti siguran da će žena ćutati. Žene su ćutale dok nisu smogle snage da se suoče sa sopstvenim mrakom, zbog autoriteta institucija ućutkivanja, straha, nepoverenja, strukturalne diskriminacije - zaključila je ona.

Ako trpite nasilje ili znate nekog ko trpi nasilje, pozovite SOS telefon 0800 35 00 36 #stopnasilju.

Kurir.rs / Suzana Trajković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track