ZAVRŠENA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA: Darija Kisić Tepavčević objavila šta je odlučeno!
Foto: ATAImages

medicinski deo insistira na nekoliko zahteva

ZAVRŠENA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA: Darija Kisić Tepavčević objavila šta je odlučeno!

Društvo -

Završena je sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa. Javnosti se obraća se Darija Kisić Tepavčević. Darija Kisić Tepavčević, član Kriznog štaba rekla je da beležimo nešto veći broj zaraženih u poslednjih nekoliko dana, posebno u Beogradu.

- Broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih lagano raste - rekla je i istakla da se pokazalo da je ispravna odluka bila da ne dođe do ranijeg nastupanja zimskog raspusta.

- Dobro je što za dva dana počinje rapsust koji traje oko tri nedelje, pretpostavljamo da će to značajno da utiče na epidemiološku situaciju.

Održaće se dočeci na trgovima

- Virus se promenio, milijarde doza vakcina je dato širom sveta, dokazano je da su vakcine efikasne. Tu je početak i kraj ovog virusa. Opšte mere imaju svoj značaj, ali u kombinaciji sa vakcinacijom. Ne možemo da znam koji je procenat postignut u kolektivnom imunitetu jer se tu računaju i vakcinisani i oni koji su preležali kovid. Svakako, sigurnije je kada boravimo na otvorenom, nego u zatvorenom prostoru. Sve što je organizovano, biće kontrolisano. Znamo da je teško kontrolisati kada je u pitanju veliki broj ljudi, ali apelujemo na građane da čak i u takvim situacijama poštuju mere i brinu o svom zdravlju, budu na propisanoj udaljenosti...

- Kada smo sumirali poslednju nedelju došli smo do zaključka da ostaju sve mere kao i do sada, i tu ništa nismo menjali. Apelujemo još jednom na vakcinaciju. Opšte mere daju efekte, tj. nošenje maski i poštovanje fizičke distance, rekla je Kisić Tepavčević.

- Što se tiče kovid propusnica, one su itekako dale efekte, iako imamo dosta limitiran broj inspektora na terenu. Oni vredno i marljivo rade, aplikacija će početi sa radom koja će sa većom verovatnoćom moći da vrši obuhvatniji nadzor. Moći će da se otkriju i plagijati koji su postojali kada su u pitanju kovid propusnice jer su nažalost neki građani imali takve vrste sertifikata.

Bez teških reči

- Krizni štab je sagledao sve aspekte, ali je zdravlje uvek na prvom mestu. Atmosfera je bila kao i uvek, diskusija i iznošenje različitih indikatora. Sagledali smo procenat pozitivnih, bolničke kapacitete, stepen zaražavanja... Zajednički smo doneli odluku da je ovo najbolja mera u ovom momentu, sledeći sastanak Kriznog štaba biće posle Nove godine - objasnila je Kisić Tepavčević.

- Ovde nema ni prve ni druge strane, svi smo na jednoj strani, a virus na drugoj. Jedino sa Razmatrana je epidemiološka situacija. Sagledavajući sve, ovo je zajednički zaključak. U interesu svakog od nas je da sačuvamo zdravlje i okolinu.

Kurir.rs

bonus video:

19:04

Uzdam se u naš narod! Đerlek otkrio sve pojedinosti u vezi sa virusom korona i merama za Novu godinu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track