NE IGRAJTE SE GLAVOM Dr Stjepanović: Nema dana da nam u bolnicu ne legne pacijent s embolijom pluća! PA ČAK I MLADI!
Foto: Ana Paunković

i kad izgleda da je lako nije baš tako

NE IGRAJTE SE GLAVOM Dr Stjepanović: Nema dana da nam u bolnicu ne legne pacijent s embolijom pluća! PA ČAK I MLADI!

Društvo -

Nema dana da ne hospitalizujemo najmanje jednog bolesnika sa embolijom pluća posle kovida koja može biti i smrtonosna. Upravo smo imali pacijenta od svega 28 godina, koji je s kovidom prošao baš lako, ali je potom imao brojne trombove u velikim krvnim sudovima pluća. Naravno, kao i većina njih, nije vakcinisan, ističe za Kurir asist. dr sc. Mihailo Stjepanović, direktor Klinike za pulmologiju UKC Srbije.

Ova klinika otvorila je i ambulantu za postkovid, gde se svakog utorka u proseku javi oko 50 pacijenata koji su preležali koronu, ali i mesecima po izlečenju imaju probleme s disanjem.

- Dominantan simptom tih pacijenata su zamor i suv kašalj, a tu je i povremeno probadanje u sredogruđu. Maltene od početka epidemije imamo pacijente s fibrozama, odnosno oštećenjima plućnog tkiva usled kovida. Na svu sreću, ozbiljne fibroze su veoma retke, uglavnom se povuku posle dva-tri meseca. Ali imamo i pacijente koje pratimo i godinu dana, korona im je toliko oštetila pluća da se i dalje muče s disanjem - kaže dr Stjepanović.

ZDRAVLJA I SREĆE U 2022!

Dr Stjepanović čestita i Novu godinu:

- Srećna Nova godina, posebno zdravstvenim radnicima, koji su imali izuzetno tešku godinu. Mojim pulmolozima želim da zahvalim na trudu, zalaganju, vanljudskim naporima i velikom profesionalizmu uprkos teškim izazovima. Svima želim zdravlje, sreću i prosperitet u novoj 2022!

Neretko se, naglašava pulmolog omiljen među pacijentima, javlja i postkovid embolija pluća.

- Ti pacijenti imaju krvne ugruške u krvnim sudovima pluća, što može biti opasno i po život. Mnogi pacijenti su od početka epidemije iznenada umirali upravo zbog plućne embolije. I to su i danas uglavnom nevakcinisani. Kao i ovaj mladić od 28 godina, koji je kovid lečio u ambulanti, veoma lako je prošao kroz bolest, ali je morao da bude hospitalizovan kod nas jer je imao masovnu emboliju, trombovi su bili u krvnim sudovima širom pluća. Bio je na ozbiljnoj antikoagulantnoj terapiji koju smo ovde započeli, a nastavio ju je i po izlasku iz bolnice, kod kuće. I na istoj će ostati bar nekoliko meseci. I on je živi primer šta korona, koliko god izgledala bezazleno, može da uradi svakome, pa i mladom čoveku. Ljudi moraju da shvate da je vakcina spas i da im se, koliko god zdravi, mladi i jaki bili, više isplati da prime vakcinu nego da rizikuju ovakve komplikacije, koje mogu izazvati i smrt ako se na vreme ne ode kod lekara - objašnjava dr Stjepanović.

Klinika za pulmologiju KCS, Klinički centar Srbije
foto: Printscreen RTS

Osim toga, na Kliniku za pulmologiju dolaze i pacijenti koji su iz kovid bolnice otpušteni na kućno lečenje, ali uz upotrebu koncentratora kiseonika.

- Imamo i određen broj pacijenata koji su u produženoj fazi lečenja i koji kraće ili duže zahtevaju kiseoničku potporu, koja može da se uzima i kod kuće. I njih pratimo mesecima - navodi dr Stjepanović.

I dalje svakodnevno imaju prevođenja pacijenata iz kovid bolnica, najviše ih je iz Batajnice, budući da je ona i najveća.

- To su pacijenti koj više nisu kovid pozitivni i ne postoje razlozi da i dalje leže u kovid bolnici, ali nisu toliko oporavljeni da bi mogli da idu kući na koncentrator kiseonika. Lečenje nastavljaju kod nas zbog antibiotske, antikoagulantne i kiseoničke terapije. Uglavnom su to stariji pacijenti s pridruženim bolestima. Ali ima i mladih koji su listom nevakcinisani - navodi dr Stjepanović.

SVE PO REDU

U postkovid ambulanti Klinike za pulmologiju pacijentima koji i dalje imaju tegobe rade svu neophodnu dijagnostiku.

- Radimo im ispitivanje plućne funkcije, spirometriju i difuzijski kapacitet pluća, kao i radiografiju grudnog koša, čime procenjujemo koliki je stepen oštećenja pluća nastao nakon kovid infekcije - objašnjava dr Stjepanović.

Kurir.rs/J. S. Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track