JANUAR JE NAJDEPRESIVNIJI MESEC U GODINI, ALI OVO JE NAJDEPRESIVNIJI DAN! Evo i zašto, ima logike!
Foto: Shutterstock

PAŽNJA

JANUAR JE NAJDEPRESIVNIJI MESEC U GODINI, ALI OVO JE NAJDEPRESIVNIJI DAN! Evo i zašto, ima logike!

Društvo -

Stručnjaci kažu da je januar zbog obaveza, ispitnih rokova i računa najdepresivniji mesec

Praznična novogodišnja euforija se polako stišava, ostalo je da proslavimo Bdnje veče, Božić i Srpsku novu godinu, a nedelju dana posle toga, čeka nas takozvani "tužni ponedeljak". Stručnjaci su izračunali da je treći ponedeljak u januaru najdepresivniji dan u godini.

Januar je željama koje smo zamislili u novogodišnjoj noći i obećanjima da ćemo ove godine ostvariti zacrtane ciljeve. Međutim, mesec se završava računima i naplatom čekova koje smo ispisivali krajem decembra.

Zima, Depresija
foto: Profimedia

Brucoši kažu da im januar teško pada jer ih tada stignu sve obaveze. Sve nam je nekako novo i nepoznato, previše obaveza, a čeka ih i vatreno krštenje, a to je prvi ispitni rok. Početkom januara obično se ide i na slave i reprize Nove godine, posete prijateljima i obilazi se rodbina, a to, ističu psiholozi, može da bude iscrpljujuće.

Takođe, zbog kratkog dana i manje sunčeve svetlosti jedan broj osoba pati i od takozvane zimske depresije, pa se tako u januaru ne ugase samo lampice na jelci.

Stručnjaci kažu da je januar i mesec u kojem se najviše ljudi razvede i mesec u kojem se na Tviteru objavljuje najviše negativnih poruka.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track