NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Drastičan skok novozaraženih, ovo su današnje brojke
Foto: Shutterstock, Covid19.rs

POSLEDNJI PODACI

NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Drastičan skok novozaraženih, ovo su današnje brojke

Društvo -

U prethodnih 24 sata na korona virus testirano je 25.516 građana od kojih je 7.488 novozaraženih.

Preminulo je 25 pacijenata, a na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 74 obolelih.

korona presek, presek stanja, korona
foto: Covid19.rs

Podsetimo, dan ranije na korona virus testirano je 21.876 građana od kojih je 5.224 novozaražena. Preminulo je 19 pacijenata, a na respiratorima bilo 79 obolelih.

Broj zaraženih omikron sojem svakodnevno obara rekorde u zemljama širom sveta. Pokazalo se da ovaj soj ne izaziva ozbilniju kliničku sliku u većini slučajeva.

Evropske zemlje su u strahu zbog masovnog zaražavanja koje više ne ide postepenom putanjom nego se naglo povećava. Neke zemlje odavno ne pominju crni rekord s početka pandemije je se ta granica pomera iz dana u dan.

U kovid ambulantama ponovo su gužve, a naglo je skočio i broj potvrđenih slučajeva korona virusa. Među lekarima koji su glasno upozoravali na opasnost od masovnog okupljanja i slavlja je i zamenik direktora UKC Niš profesor doktor Radmilo Janković.

Janković navodi da ove brojke govore da idemo ka novom vrhu petog talsa, ubraznje je dao omikron soj. Ono što se dalo pretpostaviti se i dogodilo, kako kaže Janković, narod u Srbiji treba da bude spreman na brojke koje će delovati zastrašujuće narednih dana, danas smo već na petocifrenom broju zaraženih i taj trend će se nastaviti, jer je on u čitavoj Evropi.

"Ako pratite samo brojke, u susednoj Crnoj Gori ima 2.600 zaraženih, 50.000 novozaraženih u Grčkoj to su te brojke", upozorio je Janković.

Smatra da bi trebalo što hitnije nešto uraditi.

"Ovo sad će biti mnogo veći socijalni pritisak i društveni nego što će biti zdravstveni. Uz toliko veliki broj zaraženih koji nam sledi narenih dana – ne možemo ga izbeći, očigledno je da ni vakcine nisu efikasne da spreče zaražavanje kod omikrona, mi smo trenutno sa velikim brojem zaraženih u mlađoj populaciji, to će se sliti ka starijima", rekao je Janković.

(Kurir.rs)

BONUS VIDEO:

25:42

KORONA ĆE SE USTREMITI NA DECU! Pedijatar objasnio razlog za dolazak SLEDEĆEG TALASA među najmlađe

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track