10:35

DA LI JE GREH KONZUMIRATI CIGARETE TOKOM POSTA

ODRICANJE

DA LI JE GREH PUŠITI CIGARETE DOK POSTIMO? Đakon dao odgovor na pitanje koje muči sve OVO JE JEDINO ISPRAVNO HRIŠĆANSKO PONAŠANJE

Društvo -

Đakon SPC hrama Svete Trojice, Branislav Jocić i prof. Milan Petričković redovan profesor Fakulteta političkih nauka složili su se da se u današnje vreme post uglavnom sveo na odricanje od hrane.

Kako smo u vremenu brzog života, najvažnije je da praznike provodimo zajedno.

usijanje
foto: Kurir televizija

- Posna trpeza, svi da smo u kući i da svi odemo do crkve je pravo obeležavanje Badnjeg dana - istakao je otac Jocić na Kurir televiziji.

Ono što je posebno važno prilikom posta jeste pročišćenje.

- Vrlo malo ljudi obraća pažnju na duhovno čišćenje, više njih je orjentisano na hranu. Važno je preispitivati moralnu svest i stanje karaktera i veoma je teško čoveku da je ostvari - istakao je profesor Petričković.

usijanje
foto: Kurir televizija

Iako se mnogi trude da poste u hrani, ipak, ne odriču se svojih poroka poput cigareta i kladionica.

- Post je vezan za odricanje i apsolutno je vezan za sve. Iz svakog posta bi trebalo da izađemo kvalitetniji i u umanjenju mana. Vredi uvek postiti, čak iako neku manu niste uspeli da sputate. Najveće naše mane su problematične ako se odnose na bližnjeg, ako njega ugrožavaju. Post treba da se odnosi na to da kako se odnosimo prema našim bližnjima. Ako naše oko nije zlo, mi nećemo zlo videti, već ćemo pokušati da ga razumemo i opravdamo. Ako samo umanjimo tokom jednog posta cigarete ili bilo koji drugi porok, već smo nešto dobro uradili - istakao je otac Jocić u Usijanju na Kurir televiziji.

Kurir.rs

Bonus video:

00:38

Danas je Badnji dan po gregorijanskom kalendaru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track