NOVI SOJ OTKRIVEN NA KIPRU JE PREVARA? Evo šta kažu naučnici, sumnjaju u jednu STVAR
Foto: Shutterstock

HIBRID

NOVI SOJ OTKRIVEN NA KIPRU JE PREVARA? Evo šta kažu naučnici, sumnjaju u jednu STVAR

Društvo -

Profesor Leontios Kostrikis tvrdi da je sa saradnicima izolovao novu varijantu korone koja je kombinacija delte i omikrona, ali već ga osporavaju pojedini naučnici tvrdeći da su uzorci bili kontaminirani

Profesor bioloških nauka na Univerzitetu Kipra Leontios Kostrikis tvrdi da je otkrio soj koronavirusa koji je iskombinovao karakteristike omikrona i delta soja, javlja Blumberg.

Kako se navodi, Kostrikis i njegov tim su dosad pronašli 25 ovakvih slučajeva. S obzirom na to da sadrži genski potpis omikrona na genomu delta soja, Kostrikis ga je nazvao "deltakronom".

Kostrikis
foto: Printscreen

- Videćemo u budućnosti da li je ovaj soj patološkiji ili zarazniji u odnosu na dva dominantna soja, delta i omikron - rekao je Kostrikis u intervjuu za Sigma TV.

On veruje da će omikron biti zarazniji od "deltakrona". Dr Kostrikis je naglasio da je "učestalost mutacija bila veća među onima u bolnici, što bi moglo značiti da postoji korelacija između deltakrona i hospitalizacija". Kako konkretna varijanta nije identifikovana nigde drugde u svetu, rekao je naučnik s Kipra, ovo otkriće bi moglo biti od globalnog interesa, navodi se u tekstu Sajprus mejla.

Istraživači su svoje nalaze ove nedelje poslali u GISAID, međunarodnu bazu podataka koja prati viruse, navodi Blumberg. Međutim, ubrzo su se pojavile tvrdnje iz takođe naučnih krugova, ali i od pojedinaca koji se bave koronavirusom, da je sve prevara, odnosno da je dr Leontios Kostrikis sa saradnicima pogrešno protumačio dobijene rezultate, jer nisu relevantni zbog "zaprljanosti". Nekoliko naučnika je otkriće s Kipra odbacilo kao lažnu uzbunu.

- "Deltakron" koji je s Kipra prijavljen kao moguća nova varijanta koja ima kombinaciju delta i omikrona sada se pokazao kao kontaminacija analiziranih uzoraka, dakle dve genske sekvence. "Deltakron" nije nova varijanta i ne postoji u stvarnom životu. Fuj - napisao je na svom Tviter nalogu patolog dr Ahmed Kalebi, koji je nedavno od predsednika Kenije dobio orden Velikog ratnika u znak priznanja za izuzetnu službu zemlji.

Kalebi
foto: Printscreen

Vakcina efikasna kod dece uzrasta od 12 do 18 godina

Dve doze fajzera štite decu od zapaljenja srca, pluća i mozga

Dve doze vakcine farmaceutskih kompanija "Fajzer/Bajontek" pružaju zaštitu od ozbiljne upale organa koja se može pojaviti kod dece nedeljama nakon infekcije kovidom 19, objavili su američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti i zaraza (CDC).

Procene ukazuju da je vakcina efikasna 91 odsto u sprečavanju multisistemskog inflamatornog sindroma kod dece uzrasta od 12 do 18 godina, navedeno je u studiji koju je objavio CDC. Reč je o sindromu koji kod dece izaziva zapaljenje srca, pluća, bubrega i mozga dve do šest nedelja nakon blage ili asimptomatske infekcije koronavirusom.

Deca uzrasta od pet do 11 godina su u najvećem riziku od multisistemskog inflamatornog sindroma, ali je njihova imunizacija u SAD odobrena tek krajem oktobra i ona nisu bila uključena u analizu, prenosi Glas Amerike.

Procena koju je objavio CDC objavljena je na osnovu posmatranja 283 pacijenta, koji su boravili u više desetina bolnica u dvadeset američkih država između jula i decembra, kad je dominirala delta varijanta kovida 19. Najtežih 38 slučajeva upalnog sindroma koji su bili na aparatima za održavanje života nisu bili vakcinisani, navedeno je u studiji.

Kurir.rs/ A. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track