AKO IMATE OVAJ SIMPTOM DUŽE OD SEDAM DANA MOŽE BITI OPASNO! Poznati doktor detaljno objasnio simptome KORONE i dao bitan SAVET
Foto: EPA / Maxim Shipenkov

Pamet u glavu

AKO IMATE OVAJ SIMPTOM DUŽE OD SEDAM DANA MOŽE BITI OPASNO! Poznati doktor detaljno objasnio simptome KORONE i dao bitan SAVET

Društvo -

Profesor Spasoje Popević sa Klinike za plućne bolesti KCS govorio je o glavnom simptomu korone u ovom talasu

Profesor Spasoje Popević sa Klinike za plućne bolesti KCS je rekao da svaki kašalj koji traje duže od nedelju dana zahteva pažnju, pogotovu ako ima u ispljuvku tragova krvi.

dr Spasoje Popević
foto: Nikola Anđić Kurir

- U prethodnim talasima epidemije kod većine obolelih prvo su stradala pluća. Od blage forme bolesti, bukvalno su u dan-dva snimci pokazivali tešku kliničku sliku. Kod mnogih koji su preležali kovid 19 oporavak traje mesecima. U ovom talasu kliničke slike su drugačije. Jedan od simptoma je i kašalj - kazao je prof. dr Popević za RTS.

On dodaje da kašalj nije toliko izolvan problem sam po sebi, nego da ga treba posmatrati u sklopu drugih simptoma.

- Kašalj je uobičajna manifestacija, infekcija i gornjeg i donjeg respiratornog trakta, kod hroničnih bolesnika i bolesnika sa astmom može biti isprovociran promenom temperature, kada se izlazi iz tople prostorije na -5 ili -10 stepeni, tada dolazi do spazma disajnih puteva i kašlja. Treba da nosimo masku i napolju - objasnio je prof. dr Popević i dodao:

- Tragovi krvi ukazuju da se radi o ozbiljnijoj bolesti i tada je neophodno da se pacijetn obrati pulmologu.

Prof. dr Popević upozorava da ako pušač kašlje duže od tri nedelje ili se promeni karakter kašlja to ne treba ignorisati, pacijenta treba uputiti pulmoplogu:

- Svaki pušac kašlje, kada zapali cigaretu to je uobičajena stvar, ali kada dođe u odrinaciju i kaže - "Ja kašljem", to je problem, šta se promenilo u karakteru kašlja kada se žali na nešto što je uobičajena stvar kod njegove bolesti zavisnosti.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track