15:22

STIŽU JOŠ 2 TUŽBE OBOLELIH OD KANCERA PROTIV NATO! Advokat ne sumnja da će DOBITI NA SUDU

pravda

STIŽU JOŠ 2 TUŽBE OBOLELIH OD KANCERA PROTIV NATO! Advokat ne sumnja da će DOBITI NA SUDU: Ovo su dva ključna dokaza!

Društvo -

Srđan Aleksić, advokat i Nikola Šainović, bivši premijer Srbije i potpredsednik Vlade Jugoslavije istakli su da je borba za pravdu neophodna.

- Ne sumnjam da ćemo dobiti ove tužbe. Prvu tužbu smo podneli prošle godine 20. januara i sada ćemo. Imamo apsolutno sve dokaze, samo su sudske takse veoma visoke i ja se nadam da će sudija imati razumevanja za moje klijente. To su ljudi koji su oboleli i koji imaju ogromne troškove zbog lečenja, i ja radim dobrovoljno sa njima - kaže Srđan Aleksić, advokat u "Pulsu Srbije" na Kurir televiziji.

tužbe
foto: Kurir televizija

On je dodao da se ovim bavi iz sećanja na sve nevino stradale žrtve.

- Moja majka je umrla od kancera i ja činim ovo za sve moje preminule rođake. Mi danas imamo da civili pate, naša pokolenja će imati problem. To će biti problem i Bugarske, Albanije, Severne Makedonije, jer se čestice osiromašenog uranijuma proširile na ceo Balkan - kaže advokat Aleksić.

Nikola Šainović istakao je da je naša komanda imala specifičnu taktiku, kojom je uspela da sačuva mnoge živote.

- Naša komanda je napravila specifičnu taktiku, koja je sačuvala mnoge živote, iako nažalost nije mogla sve. Napravila je taktiku stalnog pomeranja položaja, svaka jedinica je imala svoj položaj i četiri i pet rezervnih. Tako da kad NATO avioni snimaju, jedinica se pomera, a NATO dođe da gađa tamo gde su oni bili. To je bio zaštitni efekat. A ovaj avion A10 se sam spusti, uoči cilj i nemate kada da se pomerite. On je masakrirao dve kolone albanskih izbeglica, u obe je bilo po 100 mrtvih odmah - Nikola Šainović, bivši premijer Srbije i potpredsednik Vlade Jugoslavije.

tužbe
foto: Kurir televizija

Advokat Aleksić je naveo da mu se javilo oko 3.000 građana koji misle da su kancer dobili kao posledicu bombardovanja osiromašenim uranijumom.

- Meni se javilo oko 3.000 naših građana koji misle da su kancer dobili kao poseldicu bombardovanja osiromašenim uranijumom. Potrebna su nam dva elementa za tužbu. Prvi da veštak sudske medicine utvrdi da je kancer od toga. Osiromašeni uranijum izaziva nekoliko specifičnih vrsta kancera. Ono što je bitno, na organizmu zahvati nekoliko organa i druga bitna stvar da veštak za eksploziju utvrdi da se lice nalazilo u blizini gde su se desile eksplozij, gde je upotrebljena munica sa osiromašenim uranijumom. Prve tužbe moraju da budu identične sa italijanskim tužbama - kaže advokat Aleksić.

tužbe
foto: Kurir televizija

Šanović je podržao ovu borbu.

- Ja sam za to da se uvek mnogo radi, a manje priča. Stručni rad pokaže šta pokaže, sve se pokazuje pred jedinstvenim slučajem. Ovo je jedna veoma velika tema, postoje velika dejstva istom municijom u RS, što je sve ciljano i podržavam gospodina Aleksića u ovome - naveo je Nikola Šainović, bivši premijer Srbije i potpredsednik Vlade Jugoslavije.

Aleksić ne sumnja da će dobiti spor.

tužbe
foto: Kurir televizija

- Spor ću sigurno dobiti, a čeka još mnogo tužbi. Mi treba da se oslobodimo i da verujemo u sebe i pravo i pravdu. Treba da budemo hrabri i da se borimo za svoju pravdu. Ovo je velika borba i mi pozivamo sve advokate i sve organizacije koje se bave zaštitom životne sredine, naša deca će imati probleme. Treba da nateramo zapad da dođu i da pokupe to što su uradili. Treba da očiste sve što su napravili ovde, treba da leče naše ljude besplatno i ja se nadam da će naš sud imati razumevanja i ukinuti takse oštećenim licima - istakao je advokat Aleksić.

Kurir.rs

Bonus video:

16:34

Rusija traži da Ukrajna i Gruzija ne budu primljenje u Nato, ali i da Nato smanji aktivnost

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track