Najnovije vesti

OVO JE SRPSKI SIBIR: Najhladnije mesto u Srbiji nalazi se na Pešteru, OKOVANI SU LEDOM, a od minusa im se ledi krv u žilama! FOTO
Foto: RINA

EKSTREMNE TEMPERATURE

OVO JE SRPSKI SIBIR: Najhladnije mesto u Srbiji nalazi se na Pešteru, OKOVANI SU LEDOM, a od minusa im se ledi krv u žilama! FOTO

Društvo
20:02h

Januar u Srbiji je počeo oštro, snega ima svuda, temperature su danima uglavnom ispod nule. Ipak, samo jedno mesto može biti rekorder, a zbog ekstremnih zima s pravom je nazvano "srpskim Sibirom".

U selu Karajukića bunari na Pešterskoj visoravni 2006. godine izmereno je neverovatnih -39,5 stepeni celzijusa. Najledenija je tačka Srbije, a te 2006. godine bila je drugo po redu najhladnije mesto na Balkanu. Veći minus zabeležen je samo na Igmanu sa temperaturom -42,5 stepeni.

Jutros, međutim, živa na termometru kod tamošnjih domaćina izmerila je skoro minus dvadeset. Meštani kažu "Navikli smo" i oblače debele jakne, tople cipele i navlače šal na usta samo da bi od kućnog praga prešli nekoliko metara do štale. Ne može se drugačije, jer "ledi i krv u žilama".

Automobili, Sneg, Sjenica
foto: RINA

- Ovih dana ledeno je kod nas na Pešteru. Snega nema puno, putevi su prohodni i održavaju se što je najvažnije, ali oko kuća je sve sami led. Ledenice sa krova skoro i do metar. Ali, sve je to normalna pojava jer su zime u Karajukića bunarima i okolnim selima nekada bile još oštrije. Meštani se greju na drva, vatra se loži tokom čitavog dana i iz kuće se izlazi samo kad se mora. Tokom zime ovde se potroši i preko 20 metara drva - rekao je Muzafer Bibić iz Karajukića bunara i direktor Osnovne škole, prenosi RINA.

Automobili, Sneg, Sjenica
foto: RINA

Na Pešterskoj visoravni živi oko 3.500 stanovnika, sela još uvek nisu potpuno pusta ali surovi uslovi utiču na mlade ljude da se sve češće sele u grad. Oni koji su ostali bave se stočarstvom i školuju decu. Postoji jedna matična škola i šest isturenih odeljenja, a nastavu pohađa sa sve predškolcima ukupno 300 dece. Sada je raspust, ali vrlo često se dešava da debeli minus spreči đake da stignu do školskih klupa, jer do škole putuju od četiri do 14 kilometara.

sneg, Zavejani Putevi, Pešter
foto: Kurir/Z.Šaponjić

- Skoro svako domaćinstvo ima auto, ali kad su ovako niske temperature, meštani izbegavaju da ih pale kako se ne bi pokvarila. Postoji organizovan prevoz za đake, ali često se dešava da se nastava ne održi jer bude toliko hladno, da ne mogu đaci da stignu, niti škola da se ugreje. Ipak, zime jesu slabije tako da se nadam da će se nastava nakon raspusta odvijati normalno. U nedelju će u školsim prostorijama biti održan referendum i zato bih napomenuo meštanima da ćemo ložiti ceo dan i mogu doći da zaokruže svoj odgovor - kaže Bibić, piše RINA.

(Kurir.rs/ RINA)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track