RODITELJI, AKO DECA IMAJU OVE SIMPTOME VODITE IH NA TESTIRANJE! Lekari upozoravaju da su kovid ambulante pune MALIŠANA I BEBA
Foto: Shutterstock

ALARMANTNO

RODITELJI, AKO DECA IMAJU OVE SIMPTOME VODITE IH NA TESTIRANJE! Lekari upozoravaju da su kovid ambulante pune MALIŠANA I BEBA

Društvo -

Lekari upozoravaju da se broj hospitalizovanih mališana iz dana u dan povećava, iako ova varijanta kovida daje lakšu kliničku sliku

U Srbiji poslednjih dana vrtoglavo raste broj novozaraženih koronavirusom sa juče oborenim rekordom, a lekari stalno naglašavaju da je omikron, nova varijanta kovida, dominantan i da je daleko zarazniji od svojih prethodnika. Pedijatri već danima šalju alarmantno upozorenje da su na meti omikrona upravo deca, jer su pedijatrijske ambulante pune, u pojedinim domovima zdravlja gotovo trećina pacijenata su mališani, pa čak i dvomesečne bebe, dok se i broj mališana na bolničkom lečenju svakodnevno povećava.

Samo u Dečjoj klinici KBC "Dragiša Mišović" na jučerašnji dan bilo je hospitalizovano 35 dece sa tridesetak pratilaca, rekla je za Kurir načelnica ove ustanove pedijatar dr Olivera Ostojić. - Hospitalizovani mališani kao najčešće simptome imaju povišenu telesnu temperaturu preko 39, dijareju, povraćanje, malaksalost i nemaju apetita, pa zbog toga odbijaju da jedu. Dominantni simptomi trenutno su dijareja i povraćanje - kazala je dr Ostojić i dodala:

dr Olivera Ostojić
foto: Youtube Printscreen

- Veliki je broj pacijenata i brzo se povećava. Svakodnevno imamo po desetak prijema, dolazimo na brojku kao iz prethodnih talasa. Od Nove godine se taj broj višestruko uvećao i svaki dan se povećava. Kako ona navodi, lečenje dece traje tri do četiri dana, a već petog dana idu kući.

korona, deca
foto: Kurir televizija

- Za vreme hospitalizacije dobijaju infuziju i vitamine. Zbog povećanja broja pacijenata još jednom apelujemo na sve roditelje da poštuju sve epidemiološke mere, da se oni čuvaju kako bi sačuvali i svoju decu - naglasila je dr Ostojić. Da omikron trenutno hara među decom i da je sve više mališana, pa čak i beba na pregledima u kovid ambulantama, potvrđuje za Kurir i pedijatar Dejan Jonev iz Doma zdravlja Čukarica.

- U ponedeljak su u našoj kovid ambulanti bila ukupno 92 pregleda. Taj broj je dupliran u odnosu na period pre praznika. Od toga je bila jedna trećina dece, čak njih 30. Njih su najčešće zarazili roditelji, ali ni oni nisu krivi jer većina njih i ne zna da je imala kovid, nije se ni testirala ili ako su se testirali, to su uradili iz predostrožnosti - kaže dr Jonev i dodaje:

- Ova trećina su deca svih uzrasta, od dvomesečne bebe pa do starijih mališana. Srećom, jedina dobra stvar je što deca prođu s lakšom kliničkom slikom. Najčešći simptomi su povišena telesna temperatura, kašalj i dijareja, a kod onih malo starijih i glavobolja. Uglavnom dolaze deca čiji su jedan ili oba roditelja pozitivni. Pokazalo se da ovaj novi soj omikron napada gornje disajne puteve, a ne pluća, pa zbog toga i daje blažu kliničku sliku.

Savet

Temperatura 37 nije za doktora

Pedijatar dr Olivera Ostojić savetovala je roditelje da ne dovode decu u ambulante ukoliko imaju temperaturu 37 ili 37,2. - Bolje bi bilo da tada budu s njima kod kuće, da im daju vitamine, čorbice, supice, a ukoliko bude malo veća temperatura, onda se javiti lekarima - rekla je za Kurir dr Ostojić.

Kurir.rs/ Aleksandra Kocić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track