ĐACI U ŠKOLI U PERLEZU SE SMRZAVAJU, NA ČASOVIMA SEDE U JAKNAMA! Roditelji su OGORČENI, sami donose radijatore! (FOTO)
Osnovna škola Đura Jakšić, deca u jaknama, Foto: Privatna Arhiva

21. VEK

ĐACI U ŠKOLI U PERLEZU SE SMRZAVAJU, NA ČASOVIMA SEDE U JAKNAMA! Roditelji su OGORČENI, sami donose radijatore! (FOTO)

Društvo -

Škola se greje samo prva dva časa, a u vrtiću roditelji mališana donose svoje radijatore, tvrde očevi i majke

Grupa roditelja đaka koji idu u OŠ "Đura Jakšić" u Perlezu tvrdi za Kurir da im se deca smrzavaju na nastavi, da zbog slabog grejanja u učionici sede u jaknama i često nemaju fizičko jer je sala hladna, dok u vrtiću, koji je u istoj zgradi, roditelji mališana donose svoje uljne radijatore.

Škola u Perlezu
Škola u Perlezufoto: Privatna Arhiva

- Problema s grejanjem bilo je i u decembru, a s početkom drugog polugodišta deca opet sede u jaknama i često nemaju fizičko jer je u sali hladno. U delu zgrade u kom je vrtić roditelji su donosili radijatore da se deca ne bi mrznula. Direktorka u svom kabinetu ima kvarcnu peć. Škola se greje samo prva dva časa, a sva deca idu u školu samo pre podne da bi se škola što manje grejala - rekli su za naš list nezadovoljni roditelji, ističući da ovaj problem traje "duži niz godina".

Deca u jaknama
Deca u jaknamafoto: Privatna Arhiva

Majka jedne učenice S. S. posebno ističe da je u decembru, zbog pobune roditelja, direktorka škole Mirjana Sekulić njenoj ćerki držala ruku na vrelom radijatoru dok nije počela da je peče.

- Ćerka mi je rekla da se nazimila jer u školi nema grejanja, da na časovima sede u jaknama, a fizičko rade u trenerkama ili odeći u kojoj dođu na nastavu, umesto u opremi, ili taj čas i nemaju. U Vajber grupi roditelja i nastavnika pitala sam zbog čega je to tako, a sutradan je direktorka na času matematike prozvala moju ćerku, uzela joj ruku i stavila na vreo radijator, jer je školu prethodno ugrejala. Dete mi je reklo da joj je ruku držala dok nije počelo da je pecka, i da je ruku otrgla od bola. Pitala je zašto laže da su radijatori hladni, a ona je rekla da su u tom trenutku topli - tvrdi S. S., dodajući da im je direktorka objašnjavala kako se ne oblače dobro, da ona nosi termo pantalone i da se škola dobro greje.

Škola u Perlezu
Škola u Perlezufoto: Privatna Arhiva

Zbog navodnih problema s grejanjem u ovoj školi Kurir se obratio Ministarstvu prosvete, Gradskoj upravi Zrenjanin i Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, iz koga su nam saopštili da su ovim povodom uzeli izjavu od direktorke.

Direktorka Sekulić

Nije bilo incidenta, temperatura jeste niža od propisane

Direktorka OŠ "Đura Jakšić" u Perlezu Mirjana Sekulić demantovala je za Kurir navode majke da je detetu držala ruku na vrelom radijatoru, ali potvrdila da je temperatura u školi ispod propisanih 20 stepeni jer nemaju dovoljno sredstava za energente.

- Škola se greje na naftu. Po kubikaži, trebalo bi da dobijemo od lokalne samouprave 105 tona, a dobijamo samo 50. Zato sve učionice dogrevamo na uljne radijatore. Temperatura nije kako bi trebalo, ali je solidno toplo, samo se deca ne oblače dobro. Netačno je da se sedi u jaknama. Veću temperaturu ne možemo da postignemo i jer su plafoni visoki pet metara, imamo staru stolariju i ravan, stari krov, i to uvek iznosim nadležnima - rekla je ona i navela da je škola u procesu uvođenja gasnog grejanja.

Suzana Trajković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track