U SUBOTICI POČINJE SVETOSAVSKA NEDELJA: Svečano otvaranje besedom vladike bačkog Irineja!
Foto: Kurir.rs/N.H.

OD 21 DO 27 JANUARA

U SUBOTICI POČINJE SVETOSAVSKA NEDELJA: Svečano otvaranje besedom vladike bačkog Irineja!

Srbija -

SUBOTICA – U Zadužbini Dušana Radića, u SKC-u „Sveti Sava“ u Subotici, večeras počinje 30. Svetosavska nedelja, a svečano će biti otvorena besedom vladike bačkog Irineja.

Posetiocima ove kulturno duhovne manifestacije obratiće se gradonačelnik Subotice Stevan Bakić i Mile Tasić, predsednik Upravnog odbora SKC-a „Sveti Sava“, koji od 13. aprila 1991. godine organizuje Svetosavske dane, sedam dana pred proslavu velikog prosvetitelja.

Subotica
foto: Kurir.rs/N.H.

Bogat kulturno umetnički program i duhovne tribine sadržaj su i ovogodišnje manifestacije, koju će pratititi i mešoviti hor SKC „Sveti Sava".

Večeras se otvara i izložba „Utočišta“ istoimene tematike novih slika, priznatog umetnika Dragana Bartula, koji je lane prvi put predstavio poznavaocima likovne umetnosti. Izloženo je 30 slika i skulptura metalnog broda, pravljenog od klanfe iz mosta u Višegradu, a u Zadužbini Dušana Radića otvoriće je akademski slikar Danilo Vuksanović, umetnički rukovodilac galerije Matice srpske u Novom Sadu, gde će posetioci moći da je vide do 15. februara, radnim danom od 10 do 14 sati.

Ovogodišnja Svetosavska nedelja, zbog epidemioloških razloga, neće organizovati tradicionalni Svetosavski bal, ali će bogatim sadržajem, velikim brojem učesnika i gostiju, kao i tematskom raznolikošću, afirmisati srpsku duhovnost i kulturu, u duhu širenja i zaštite najznačajnijih vrednosti naše istorije, tradicije i stvaralaštva.

Subotica
foto: Kurir.rs/N.H.

Od 21. do 27. januara biće održano šest programa, koji počinju od 19 sati. U svečanoj sali Zadužbine Dušana Radića biće 40 mesta za sedenje, pa zainteresovani posetioci moraju ranije da obezbede mesto, telefonskim pozivom ( 024/601-833), a svi programi se prenose i na jutjub kanalu Srpskog kulturnog centra „Sveti Sava" .

Sutra od 19 sati, organizovano je književno veče s akademikom Matijom Bećkovićem, naslovljeno „Onamo Namo“, a posetioci će uživati u besedi o portetima i pesmama velikog pesnika Bećkovića.

U ponedeljak, 24. januara je književno veče Borisa Subašića „Idi za sobom“, tragovima srpskih putnika na stazama Svete zemlje, a pored autora, gosti tribine su Borislav Čeliković, urednik Službenog glasnika, Petar Arbutina, izvršni direktor Službenog glasnika.

Subotica
foto: Kurir.rs/N.H.

Duhovna tribina je najavljena za utorak, 25. januar, po blagoslovu Vladike bačkog Irineja, a narednog dana je zakazana Svetosavska Akademija, na kojoj učestvuje mešoviti hor SKC "Sveti Sava" i učenici gimnazije „Svetozar Marković“.

Monodramom „Beseda o optimizmu“, Vladike Nikolaja Velimirovića, glumac Miloš Stanković će 27. januara u zadužbini Dušana Radića predstaviti i poslednji program Svetosavske nedelje.

(Kurir.rs/N.H.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track