KAD JE PRAVO VREME DA ODETE KOD LEKARA I ŠTA DA RADITE KOD KUĆE? Dr Zoran Bekić, direktor DZ Savski venac sve objašnjava
Foto: Ana Paunković

SIMPTOMI KOVIDA

KAD JE PRAVO VREME DA ODETE KOD LEKARA I ŠTA DA RADITE KOD KUĆE? Dr Zoran Bekić, direktor DZ Savski venac sve objašnjava

Društvo -

Ako osetite simptome koji mogu biti i simptomi kovida, ništa vam neće biti ako istog momenta ne odete lekaru. Ali, to ne znači da ne treba uopšte da idete kod doktora ili da treba da zapustite bolest samo zato što omikron daje blažu kliničku sliku u odnosu na delta soj.

- Ako neko šmrca, ne mora istog momenta ići kod lekara. Ništa mu se neće desiti ako ostane jedan dan kod kuće. Ali treba da se javi lekaru ako ima znake infekcije. Nikako da sedi kod kuće šest-sedam dana bolestan - objasnio je za Kurir dr sc. med Zoran Bekić, direktor DZ Savski venac u Beogradu.

Jako je važno, naglasio je dr Bekić, da niko sam na svoju ruku ne uzima antibiotike ili antivirusnu terapiju.

- Ukoliko ta osoba ima temperaturu, uvek može da je skida antipireticima. Neophodno je da se odmara, uzima dosta tečnosti, čajeva, voća i povrća, a lekar je taj koji određuje terapiju i zato i treba ići u kovid ambulantu, pa će doktor proceniti da li ima indikacija za antibiotik ili antivirotik.

0557333835, koronavirus, korona virus, PCR test, testiranje
foto: Profimedia/giovanni cancemi / Alamy

Ne možemo, istakao je dr Bekić, još da kažemo da je kraj samo zato što omikron daje blažu kliničku sliku:

- I ne možemo biti opušteniji kad nam po 30 pacijenata dnevno umire, kad imamo skoro 120 pacijenata na respiratoru, a u bolnicama skoro 3.000 obolelih. Mladi i radno sposobni, koj su najmanje imunizovani, a imaju najviše kontakta, sada se zaražavaju, ali virus će ići ka starijoj populaciji, a to je mnogo ljudi i s pridruženim bolestima. Takođe, peti talas je doneo ne tako mali broj hospitalizovane dece. I zato ne treba biti previše opušten.

Kurir.rs/J.S.S.

Bonus video:

07:08

Profesor otkriva u kojoj su vezi tromboza i korona: SRCE JE U VELIKOJ OPASNOSTI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track