URADILI STE DVA TESTA NA KORONU JEDAN NEGATIVAN, DRUGI POZITIVAN: Poznata doktorka objasnila, od OVOGA SVE ZAVISI!
Foto: Profimedia

OVO SVE ZANIMA

URADILI STE DVA TESTA NA KORONU JEDAN NEGATIVAN, DRUGI POZITIVAN: Poznata doktorka objasnila, od OVOGA SVE ZAVISI!

Društvo -

Mirjana Sarkić iz Udruženja privatnih laboratorija kaže da antigenski testovi, prema uputstvima proizvođača, mogu u jedan do tri odsto slučajeva da daju lažnu reaktivnost.

Dešava se i da je antigenski test jedan dan negativan, a sutradan pozitivan, pošto osetljivost zavisi od trenutka kada se radi, objasnila je Sarkićeva. Danima su dugi redovi ispred kovid ambulanti, ali i ispred privatnih laboratorija. Mirjana Sarkić rekla je da ima utisak da u privatnim laboratorijama građani nekako ne dolaze preventivno, ne dolaze sa simptomima, nego zbog kontakta ili da zaštite roditelje, odu na proslavu, te da je to više pripremna kontrola, međutim ima i onih koji se boje da su se razboleli.

- U privatnim laboratorijama rade se samo brzi antigenski testovi. PCR testovi su "zlatni standard" koji tačno detektuje virus, dok antigenski mogu u jedan do tri odsto slučajeva, što piše i u uputstvu za testove, da daju lažnu reaktivnost na neki drugi virus. Antigenski test uvek ima jedan do tri odsto mogućnosti da ima neku međusobnu kros-reakciju, smanjenu specifičnost - rekla je Sarkićeva za RTS i dodala da osetljivost antigenskog testa zavisi i od trenutka kada se radi.

0557333835, koronavirus, korona virus, PCR test, testiranje
foto: Profimedia/giovanni cancemi / Alamy

- Na samom početku bolesti on može da bude negativan - kazala je ona navodeći da su imali slučajeve da je test jedan dan negativan, a sutradan pozitivan.

Zato lekari uvek uz rezultat, ako neko ima simptome, pacijentu kažu da se javi doktoru ili da ponovi test za jedan dan. Sarkićeva je kazala da sve zavisi od koncentracije virusa koji je neko primio. - Ako je neko primio visoku dozu virusa, taj antigenski test je pouzdano pozitivan. Antigenski test uvek ima jedan do tri odsto mogućnosti da ima neku međusobnu kros-reakciju, smanjenu specifičnost.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track