KALEMEGDAN, SKADARLIJA I HRAM SVETOG SAVE SE MORAJU VIDETI: Gradonačelnik Radojičić o rastu turizma u Beogradu
Foto: Beoinfo

dobrodošli strani gosti

KALEMEGDAN, SKADARLIJA I HRAM SVETOG SAVE SE MORAJU VIDETI: Gradonačelnik Radojičić o rastu turizma u Beogradu

Beograd -

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je danas da turizam u "ponovo stao na svoje noge" jer je za prvih deset meseci prošle godine bilo 70 odsto turista više nego u 2020, kada se počela pandemija korone, kao i da je novogodišnje praznike u Beogradu provelo oko 100.000 turista.

Prema broju dolazaka turista, uveliko stižemo 2019. godinu koja je u turizmu važila za rekordnu, rekao je Radojičić za TV Prva.

On je naglasio da da svaki deveti ili deseti čovek na direktan ili indirektan način živi u Beogradu od turizma.

"Turisti nam dolaze na prvom mestu iz Republike Srpske, zatim iz Rusije, Nemačke, Turske i Crne Gore. Pored prvih pet, u top deset nalaze se i gosti iz Severne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, ali i zemalja poput SAD i Indije. Povratak turista je primetan, vraćamo se ranijim trendovima", naveo je Radojičić.

On je istakao da je u Beogradu više od polovine ukupnog broja gostiju koji dolaze u našu zemlju a skoro 60 posto ukupnog deviznog priliva Srbije od turizma je u prestonici.

"Nezaobilazna tradicionalna mesta za posetu su svakako Kalemegdan, Skadarlija, Hram Svetog Save. Posebno je zanimljivo da smo tokom protekle godine imali veliki broj prijavljenih za registraciju privatnog smeštaja. Taj vid pružanja usluga je u velikoj ekspanziji, što ne pokazuje samo trend rasta broja dolazaka stranih gostiju već i izraz poverenja u oporavak turizma u našem glavnom gradu", ocenio je Radojičić, preneo je Beoinfo.

(Kurir.rs/Beoinfo/TV Prva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track