BIO JE SKROMNI MONAH SPC KOJI JE SVOJIM DELIMA POKAZIVAO BOŽIJU REČ Ovo je grobnica u kojoj će počivati VLADIKA LAVRENTIJE (FOTO)
Foto: Kurir

EPISKOP ŠABAČKI

BIO JE SKROMNI MONAH SPC KOJI JE SVOJIM DELIMA POKAZIVAO BOŽIJU REČ Ovo je grobnica u kojoj će počivati VLADIKA LAVRENTIJE (FOTO)

Društvo -

Vest o upokojenju blaženopočivšeg vladike Lavrentija rastužila je mnoge. Umro je čovek koji je svojom rečju i delima čuvao srpsku kulturu, veru, tradiciju i istoriju na jedan osoben način.

Podsetimo, Episkop šabački Lavrentije, koji se upokojio u Šapcu u nedelju u 17 časova u svom domu u Duhovno sportskom i kulturnom centru u Kasarskim livadama, biće sahranjen sutra u Soko Gradu, kod Ljubovije, kraj crkve Manastira, koji je njegova zadužbina posvećena Svetom Nikolaju Velimiroviću, na prostoru gde je podigao, pored ostalog, dom Nikolaju i patrijarhu Pavlu.

Opštepoznato je u šabaškom i krupanjsom kraju, kao i u Ljuboviji, Bogoštici, pa i celoj Rađevini, koliko je vladika Lavrentijebio posvećen svom narodu, ali i koliko je radio na kulturno-istorijskom uzdizanju svoga kraja u kome je rođen.

Jedna od njegovih zadužbina je i manastir Soko, nadomak Ljubovije.

Manastir Soko se nalazi podno Soko Grada, na obroncima Sokolskih planina u blizini Ljubovije. Posvećen je Svetom Nikolaju Mirlikijskom, kao i svetom vladiki Nikolaju Velimiroviću i svakog leta je središte međunarodne manifestacije „Moba” koja okuplja mlade ljude iz sveta koji potiču sa ovih prostora.

Manastir je podigao episkop šabačko-valjevski Lavrentije i posvećen je Vladiki Nikolaju lelićkom i žičkom.

Rođen je u selu Bogoštici kod Krupnja, oblast Rađevina, na dan Svetog Save 27. januara 1936. godine. Njegovo svetovno ime bilo je Živko. Osnovnu školu je završio u Krupnju, a dva razreda gimnazije u Loznici, pravoslavnu Bogosloviju i Bogoslovski fakultet završio je u Beogradu.

U čin jerođakona posvećen je 1958, a u čin jeromonaha 1961. godine. Dve godine bio je duhovnik crkve Ružice na Kalemegdanu (Beograd), posle toga parohijski sveštenik na Kupresu. Dve i po godine bio je profesor Bogoslovije u manastiru Krki i istovremeno paroh u Ivoševcima. U episkopski čin izabran je 1. juna 1967, a posvećen 16. avgusta 1967. u Sabornoj crkvi u Beogradu. Od 1967. do 1969. godine bio je vikarni episkop moravički u Beogradu.

Vladika Lavrentije biće sahranjen u grobnici u kompleksu manastira Soko, koju je podigao za svoga života, a nedaleko od Bogoštice u kojoj je i rođen. Ono što je sigurno, narod će ga upamtiti kao čoveka koji je širio reč pomirenja, radio na kulturi i očuvanju univerzalnih vrednosti.

1 / 3 Foto: Kurir

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

00:57

PEĆKA PATRIJARŠIJA JE STUB PRAVOSLAVLJA: Nezamislivo da neko spreči patrijarha Porfirija da se tamo ustoliči

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track