ODUSTALO SE OD PRODAJE MEMORIJALNOG KOMPLEKSA BOŠKO BUHA: Jabuka će i dalje čuvati sećanje na dečaka heroja!
Memorijalni kompleks Boško Buha, Foto: Prinstcreen

ODLUKA

ODUSTALO SE OD PRODAJE MEMORIJALNOG KOMPLEKSA BOŠKO BUHA: Jabuka će i dalje čuvati sećanje na dečaka heroja!

Društvo -

Proces prodaje Memorijalnog komplksa "Boško Buha" na Jabuci kod Prijepolja obustavljen je juče nakon reagovanja institucija, Ministarstva kulture i informisanja, pa i samih građana. Agencija za licenciranje stečajnih upravnika otkazala je javno nadmetanje preduzeća "Putnik Prijepolje", čija je licitacija, po treći put, bila zakazana za 28. januar, prenose mediji.

Boško Buha
foto: Printscreen

Društvo konzervatora Srbije reagovalo je povodom prodaje i podsetilo da je "Boško Buha" na Jabuci jedan od najznačajnijih memorijalnih kompleksa Republike Srbije, ako ne i bivše Jugoslavije.

Boško Buha
foto: Printscreen

Podignut je 1974. godine uglavnom dobrovoljnim prilozima iz cele nekadašnje države, a poseban je kuriozitet da su u odvajanju sopstvenog novca za izgradnju učestvovala i sama deca kroz takozvani "pionirski dinar".

Boško Buha
foto: Printscreen

- Narodni heroj Boško Buha zbog svoje izuzetne hrabrosti i neustrašivosti, a kao simbol borbe i stradanja svih mladih u antifašistickim borbama tokom Drugog svetskog rata, zaslužio je i zadužio buduće generacije na sećanje makar kroz ovaj kompleks na Jabuci - naglasili su iz DKS.

Boško Buha
foto: Printscreen

Podsetimo, i Ministarstvo kulture i informisanja reagovalo je povodom najavljene licitacije i zatražilo da se prodaja obustavi. Agencija za licenciranje stecajnih upravnika ponudila je na prodaju imovinu Ugostiteljsko-turističkog preduzeća "Putnik Prijepolje d. o. o." u stečaju za 44,6 miliona dinara. Iz Ministarstva kulture su rekli da su od nadležnih institucija tražili da taj postupak bude obustavljen.

- Obratili smo se Republičkoj direkciji za imovinu i Ministarstvu finansija, kao nadležnim organima za sprovođenje Zakona o javnoj svojini, da hitno reaguju i preduzmu odgovarajuće mere kako bi se obustavila prodaja. Zakon predviđa da kulturna dobra u javnoj svojini ne mogu biti predmet prinudnog izvršenja, niti se mogu otuditi iz javne svojine - rečeno je u Ministarstvu kulture za N1.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track