PRIMILI STE VAKCINU I DOBILI KORONU: Stručnjaci otkrivaju šta se dešava u vašem telu!
Vakcinacija/Ilustracija, Foto: Shutterstock

Naučnici dali odgovor

PRIMILI STE VAKCINU I DOBILI KORONU: Stručnjaci otkrivaju šta se dešava u vašem telu!

Društvo -

Naučnici tvrde da se stvaraju super-imunitet i antitela koja su 10 puta efikasnija nego ona koja se dobuju samo vakcinacijom

Stručnjaci sa Univerziteta zdravlja i nauke iz Oregona navode da ukoliko dobijete koronavirus nakon što ste primili vakcinu, u vašem organizmu stvara se super-imunitet i antitela, koja su, kako kažu, 10 puta efikasnija nego ona koja smo dobili samo putem vakcina.

Ono su uzimali uzorke krvi više od 100 vakcinisanih volontera i izlošili ih protiv tri različita soja koronavirusa. Volonteri sa "hibridnim" imunitetom imali su neverovatan visok nivo antitela, pokazali su testovi. Njihova antitela su bila 10 puta snažnija od onih učesnika koji su u potpunosti uspeli da izbegnu sa se zaraze koronavirusom.

Vranje, vakcinacija
foto: Kurir.rs/T.S.

A ovakav visok nivo antitela kod ljudi koji su dobili super-imunitet mogu da dovedu do toga da virus postane "blaga infekcija", koja bi na taj način dovela do kraja pandemije, navode istraživači.

Autor sudije Fikardu Tafese objašnjava da nema nikakve razlike da li se zarazite, pa vakcinišete ili vakcinišete, pa zarazite.

- U oba slučaja dobićete snažan imuni odgovor. Verovatnoća za dobijanje prodornih infekcija je velika jer trenutno ima toliko virusa oko nas - dodao je on: - Mi ćemo bolje da se pozicioniramo vakcinacijom. A ako virus dođe, dobićemo blaži slučaj i završićemo sa super-imunitetom.

Obratite pažnju 20 najčešćih simptoma omikrona

Profesor Tim Spektor naveo je čak 20 najčešćih simptoma omikrona:

- Curenje iz nosa, glavobolja , umor, kijavica, upaljeno grlo, uporni kašalj, promukao glas, "ostalo", jeza ili drhtavica, groznica, vrtoglavica/slabost, "magla mozga", promenjen miris, bol u očima, neobični bolovi u mišićima, gubitak apetita, gubitak mirisa, bol u grudima, otečene žlezde, depresivno raspoloženje.

Antitela rade na zaustavljanju infekcije tako što napadaju virus, sprečavajući ga da se veže i inficira ćelije, prenosi Daily Mail.

test, PCR test
foto: Profimedia

Studija je završena pre nego što je omikron otkriven u novembru prošle godine, ali naučnici misle da će imati sličan imuni odgovor organizma. - Ovi rezultati zajedno sa našim prethodnim radom ukazuju na vreme kada bi SARS-CoV-2 mogao postati uglavnom blaga endemska infekcija poput sezonske infekcije respiratornog trakta umesto svetske pandemije - objasnio je doktor Marsel Kerlin.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track