PAPIRI OTKRILI RANE RADOVE DIREKTORKE ŠKOLE U KOJOJ SE DECA SMRZAVAJU: Muljala godinama sa mazutom, užinom, prevozom
Mirjana Sekulić, Foto: Kurir tv

BAHATO

PAPIRI OTKRILI RANE RADOVE DIREKTORKE ŠKOLE U KOJOJ SE DECA SMRZAVAJU: Muljala godinama sa mazutom, užinom, prevozom

Društvo -

N: Budžetska inspekcija u više navrata utvrdila da je Mirjana Sekulić iz OŠ "Đura Jakšić" u Perlezu nenamenski trošila sredstva dobijena za nabavku lož-ulja, za putne troškove zaposlenih i za užinu učenika

Direktorka škole OŠ "Đura Jakšić" u Perlezu Mirjana Sekulić, na čiji je račun Kurir dobio razne pritužbe, počevši od toga da se deca mrznu u školi zbog lošeg grejanja, da je jednoj devojčici prislonila ruku na prethodno ugrejan radijator, da je u školi slavila sinu punoletstvo, pa do toga da je bilo problema i sa dodelom besplatnih udžbenika.

I tu nije kraj dokazima za malverzacije koje dobijamo, pa smo tako došli u posed informacija da je budžetska inspekcija svojevremeno pronašla nepravilnosti u njenom radu.

Najpre je kontrolom korišćenja sredstava tokom 2012. godine ustanovljena neusklađenost sredstava namenjenih za putne troškove zaposlenih u odnosu na preneta sredstva iz budžeta.

Na ime naknade troškova prevoza zaposlenih na posao i sa njega iz budžeta je preneto 1.284.427 dinara, a utrošeno 1.046.076. Razliku od 238.351 dinar utrošila je nenamenski. Potom je izvršila naknadu za upotrebu sopstvenog vozila u službene svrhe, i to u iznosu od čak 116.346 dinara!

Na ime regresiranja užine i boravka za decu iz budžeta je preneto 908.300, a utrošeno je 528.570 dinara. Preostalih 331.000 dinara utrošeno je u suprotnosti sa odredbama.

Budžetska inspekcija je 2016. zaključila da je u toj školi bilo više nepravilnosti. Za rashode za grejanje, odnosno lož-ulje (mazut) u 2014. godini, ukupno je utrošeno 6.523.638 dinara. Ipak, preko javnih nabavki škola je nabavila mazut samo u iznosu od 4.183.326 dinara, dok je 2.340.312 dinara direktorka potrošila mimo javne nabavke, tako prekršivši Zakon o javnim nabavkama.

U istom izveštaju navodi se i nepravilnost vezana za javnu nabavku užine za decu. Ona je u maju 2014. potpisala ugovore sa tri dobavljača - za pekarske proizvode, meso i suhomesnate proizvode i ostale prehrambene proizvode, uz saglasnost da se cena proizvoda promeni ukoliko bude potrebe.

Već u novembru je prvobitna vrednost ugovora povećana za 61 odsto za pekarske proizvode, a zahtev za povećanje cena tražili su i dobavljač za meso i suhomesnate proizvode i dobavljač za ostale prehrambene proizvode, što je direktorka takođe odobrila.

Dobavljači su u zahtevima kao razloge za povećanje cena naveli povećanje cena žitarica, pa tako i brašna, povećanje cena žive stoke i skok cene goriva, iako značajnijih oscilacija na tim tržištima nije bilo, te nije bilo ni osnova za podizanje cena.

Istom kontrolom je utvrđeno da je na izdatke za hemijska sredstva za čišćenje i inventar za održavanje higijene tokom 2014. utrošen iznos od 253.005 dinara, gde je utvrđeno da se pojedini računi ne odnose na materijal za održavanje higijene, nego na neke druge materijale (za tekuće održavanje zgrada i objekata), kancelarijski materijal i drugo, što je suprotno pravilima.

Takođe, kontrolom rashoda za usluge mobilnog telefona direktora i šefa računovodstva tokom 2014/15. godine utvrđena su prekoračenja mesečnih limita, koja su prethodno određena.

Mirjana Sekulić je i dalje direktorka.

Rekla nam je samo da nema komentar.

Na čelu škole 11 godina

Posle pisanja Kurira rad direktorke češlja inspekcija

Direktorka Mirjana Sekulić je na čelu škole od 2011. Najpre je postala v. d. direktora, a šest meseci potom i direktorka. Nakon pisanja Kurira o svim nepravilnostima u ovoj školi Ministarstvo prosvete i Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice uputili su inspekciju u tu obrazovnu ustanovu da bi se utvrdio rad škole.

Suzana Trajković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja