FAJZER BI DA VAKCINIŠE BEBE I MLAĐE OD PET GODINA PROTIV KORONE! Srpski lekari se ŽESTOKO PROTIVE, otkrili i zašto! (FOTO)
Foto: Printscreen

PRETERAŠE

FAJZER BI DA VAKCINIŠE BEBE I MLAĐE OD PET GODINA PROTIV KORONE! Srpski lekari se ŽESTOKO PROTIVE, otkrili i zašto! (FOTO)

Društvo -

Kompanija "Fajzer" predala dokumentaciju FDA da se odobri upotreba njihove vakcine protiv korone za najmlađe. Srpski stručnjaci smatraju da za tim, jednostavno, nema potrebe

Kompanija "Fajzer" s partnerskom firmom "Bajontek" zvanično je predala dokumentaciju američkoj Upravi za hranu i lekove (FDA) kako bi njena vakcina bila odobrena za upotrebu kod dece uzrasta od šest meseci do četiri godine. Dakle, ovo znači da bi već i bebe mogle da se vakcinišu!

Kompanija je ovaj potez najavila nakon objavljenog izveštaja u kom su naveli da ih je regulatorna agencija pozvala da podnesu prijavu, prenosi Dejli mejl.

vakcina, vakcinacija, vakcinisanje
foto: Zorana Jevtić

Ukoliko bi FDA dala zeleno svetlo za tu vakcinu, SAD bi postale jedina zemlja na svetu koja bi odobrila "Fajzerovu" vakcinu za decu mlađu od pet godina.

Dr Kodi Majsner, šef pedijatrije u dečjoj bolnici u Bostonu i član Savetodavnog odbora FDA za vakcine i srodne biološke proizvode, smatra da vakcina nije potrebna toj grupi populacije pošto je kod njih mali rizik od hospitalizacije ili smrti kao posledica kovida 19.

Ništa bez tri doze

Za mališane kao za odrasle

Rezultati kliničkih ispitivanja kompanije "Fajzer" pokazali su da deca uzrasta od tri i četiri godine pokazuju slab imuni odgovor na samo dve doze. - Na kraju, verujemo da će biti potrebne tri doze vakcine za decu uzrasta od šest meseci do četiri godine kako bi se postigao visok nivo zaštite od sadašnjih i potencijalnih budućih varijanti - rekao je Albert Burla, generalni direktor kompanije "Fajzer". Inače, ispitivanja su uključila 4.500 dece uzrasta od šest meseci do pet godina, što je desetina od 43.000 osoba, koliko ih je učestvovalo pri ispitivanju vakcina kompanije "Fajzer" za odrasle krajem 2020. godine.

Srpski lekari sa kojima je Kurir razgovarao stanovišta su da u Srbiji ne bi trebalo prihvatiti vakcinaciju dece tog uzrasta, podsećajući da je kod nas odobrena vakcinacija starijih od 12 godina upravo "Fajzerovom" vakcinom.

- Deca sada imaju blaže oblike, te sam stoga mišljenja da je za tako nešto prerano.

Ako bi se desilo da virus mutira tako da daje teže oblike kod mlađe dece, onda bi o tome moglo da se razmišlja. Međutim, zasad deca tog uzrasta nemaju teške oblike i imaju dobru prognozu, a takođe i postkovid sindrom kod tog uzrasta ređi. Mislim da je još uvek rano da razmatramo o tome, te ni Udruženje pedijatara Srbije još o tome nije razgovaralo - ističe pedijatar dr Saša Milićević.

dr Sasa Milicevic
foto: Printscreen/TV Pink

Pedijatar Dejan Jonev izneo je zaključke do kojih je došao u radu sa decom.

- Moje iskustvo, otkad traje korona, jeste da nisam imao nijedno dete u bilo kom uzrastu za hospitalizaciju i da su to bile lake kliničke slike bez komplikacija. Nemam ni dovoljno podataka stručne javnosti o toj vakcini koja se zasad tek samo najavljuje za taj uzrast. Lično podržavam vakcinaciju, i moja porodica i ja smo svi vakcinisani.

Dejan Jonev
foto: Printscreen

Virusolog Nada Kuljić Kapulica u potpunosti podržava mišljenje naših pedijatara.

Nada Kuljić Kapulica
foto: Printscreen/RTS

- Prerano je za ovaj potez, saglasna sam sa našim pedijatrima. Deca su sada najosetljivija kategorija, ali mislim da ovo ne treba da se primenjuje. Ovog trenutka mislim da je rano da se vakcina primenjuje kod tako male dece. Ukoliko do toga i dođe, one moraju da se koriguju, i količina doza mora, kao i sadržaj samih vakcina u potpunosti da se koriguju.

Inače, prema najavama iz "Fajzera", režim vakcinacije za decu mlađu od pet godina uključivao bi dve doze od po tri mikrograma. Poređenja radi, vakcina za osobe od 12 i više godina iznosi 30 mikrograma, a injekcija za decu od pet do 11 godina 10 mikrograma.

Suzana Trajković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track