MILICI TREBA POSTAVITI JEDNO PITANJE: Stručnjak otkrio šta je sumnjivo u slučaju bolesne devojke koja sama skuplja NOVAC ZA BUBREG
Foto: Kurir

ŠOK

MILICI TREBA POSTAVITI JEDNO PITANJE: Stručnjak otkrio šta je sumnjivo u slučaju bolesne devojke koja sama skuplja NOVAC ZA BUBREG

Društvo -

Milici Adamović je 2009, kad je imala svega 18 godina, zbog pogrešnih dijagnoza odstranjen levi bubreg.

Međutim, sada se pojavila priča Raise Lošić, koja tvrdi da je htela da Milici donira bubreg, ali kako kaže, bolesna devojka ju je nakon prvobitnog dogovora optužila da je alkoholičar i napala.

Zašto je sama sakupljala novac i zašto se nije uputila u neku humanitarnu organizaciju - ne znamo. Ali kako funkcionišu humanitarne organizacije i kako znamo da slanjem SMS-a taj novac odlazi osobi kojoj smo namenili objasnio je profesor na fakultetu Konstantin Veliki Ratomir Antonović.

bubreg
foto: Kurir televizija

Stručnjak ističe da je prvo pitanje koje treba postaviti Milici Adamović zašto se nije prvo obratila državi za pomoć ako imamo u vidu da država pomaže u ovakvim slučajevima.

- Sve ovo jeste zaista čudno. Radi se o velikoj sumi novca, o 50.000 evra. Nije moguće da će neko samostalno da to prikupi. Mi znamo da i država Srbija pomaže dosta i da postoje fondovi za pomaganje kada su u pitanju ovakvi slučajevi. Prvo pitanje koje njoj treba postaviti je to da li se obratila državi za pomoć. Ako država nije mogla da izađe u susret, mada tu stavljam znak pitanja, onda postoje humanitarne organizacije i fondovi koji veoma savesno rade svoj posao - rekao je Antonović.

bubreg
foto: Kurir televizija

Navodi da se u humanitarnom radu prvo postavlja pitanje da li se osoba koja traži pomoć prvo obratila državi.

- To je prvo i osnovno. Kad vam se neko obrati za pomoć pitate da li se obratio državi, tek ako se donese odbijenica od državnog fonda, onda određeno lice može dobiti pomoć. Nijedno lice neće dobiti pomoć fondacije ako prethodno nije odbijeno od države. Mora se dostaviti kompletna medicinska dokumentacija koja ima relevantne nalaze da je lice obolelo. U slučaju Milice Adamović to je klinika u Turskoj. Fondacija u kojoj sam ja radio imala je i lekarsku komisiju - rekao je stručnjak.

Antonović ističe da postoje slučajevi da ljudi varaju, ali da se u svom iskustvu nije susreo sa takvim slučajevima. Takođe, ističe da je uvek dobro pomagati institucionalno, odnosno preko fondacija i humanitarnih fondova.

bubreg
foto: Kurir televizija

- To su oni momenti kad se apeluje na ljudsku humanost i kad se probudi potreba da pomognemo. Emocije su veoma zastupljene i moguće su samim tim i prevare. Mnogo je bolje da se pomoć vrši institucionalnim putem. Svaka humanitarna organizacija ima sistem i mehanizam kontrole. Opet se postavlja pitanje zašto je izbegla regularan put. I to je veliki znak pitanja. Ne bi bilo ni humano, ni ljudski da postavljamo pitanje o njenom zdravlju. U mom radu nije bilo slučaja da je neko hteo da prevari. Sistem provere bio je dobar. Svaki slučaj prolazio je kroz tri filtera. Fondacija u kojoj sam ja radio imala je i stroge kriterijume - rekao je Radomir Antonović.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja