NOVI LEK "PAKSLOVID" SE PIJE PRE POJAVE PRVIH SIMPTOMA, EVO KO NE SME DA GA PIJE: Mitrašinović iz Agencije za lekove sve objasnila
Jelena Mitrašinović, Foto: Printscreen/RTS

Novo oružje protiv kovida

NOVI LEK "PAKSLOVID" SE PIJE PRE POJAVE PRVIH SIMPTOMA, EVO KO NE SME DA GA PIJE: Mitrašinović iz Agencije za lekove sve objasnila

Društvo -

Lek je u obliku tableta, uzimaju se oralno

Srbija je među prvima potpisala ugovor o nabavci i dobila još jedan najsavremeniji lek protiv kovida - pakslovid kompanije "Fajzer" nakon što ga je pre nešto više od 10 dana odobrila Evropska Agencija za lekove.

Jelena Mitrašinović iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije za RTS je objasnila ko će moći da primi lek i kako se koristi.

Ona je najpre objasnila kakav je lek i kako deluje.

- Pakslovid je kombinacija dve aktivne supstance koje se nalaze u odvojenim tabletama. Prvi aktivni princip, nirmatrelvir, blokida dejstvo enzima koji je potreban za replikaciju virusa. Druga aktivna komponenta, ritonavir, zadužen je u ovoj kombinaciji da usporava razgradnju prve aktivne supstance što omogućava da duže ostane u organizmu, i to u onim koncentracijama koje su dovoljne da se spreči replikacija virusa - navodi ona.

Kaže, ovaj lek deluje tako što sprečava razmnožavanje virusa u organizmu domaćina i ističe da je sa terapijom najbolje započeti što pre od pojave prvih simptoma koronavirusa i to u roku od pet dana.

- Lek je u obliku tableta, uzimaju se oralno, uzimaju se dve tablete prve komponente, plus jedna druge, to znači po tri tablete na 12 sati, terapija traje pet dana i sprovodi se u kućnim uslovima - navodi i dodaje da smatra da se od ovog leka očekuje da će smanjiti potrebu za hospitalizacijom.

Pacijentima neće biti omogućen pristup leku bez konsultacije sa lekarom, jer u kombinaciji sa nekim lekovima može da dođe do neželjenih efekata.

- Pakslovid je namenjen za odrasle kovid pacijente, iznad 18 godina, koji imaju blage do umerene forme bolesti bez kiseonične terapije, koji imaju neku pridruženu bolest - dijabetes, gojazni pacijenti, pacijenti sa hroničnim bolestima kardiovaskularnog sistema, bubrega, jetre, aktivni maligniteti - napominje ona i dodaje da nije namenjen mlađima od 18 godina, trudnicama, dojiljama, a kontraindikovan je sa teškim oštećenjima jetre i bubrega.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track