DOBRE VESTI IZ VALJEVSKOG DOMA ZDRAVLJA: Smanjuje se broj pregleda u kovid ambulanti
Arhivska fotografija, Foto: Kurir.rs/S.S.

presek

DOBRE VESTI IZ VALJEVSKOG DOMA ZDRAVLJA: Smanjuje se broj pregleda u kovid ambulanti

Srbija -

VALJEVO - Od početka februara postepeno se smanjuje broj pacijenata u Kovid ambulanti valjevskog Doma zdravlja, a u protekloj sedmici dnevno je bilo između 600 i 700 dnevno.

Iz ove zdravstvene ustanove je saopšteno da su to i dalje velike cifre, ali u poređenju sa drugom polovinom januara, kada je dnevno bilo i po 900 pregleda, situacija je povoljnija.

Dr Branislav Jovanović, šef Odseka medicine rada, kaže da je trenutna epidemiološka situacija nešto povoljnija, jer je broj pacijenata u Kovid ambulanti ipak manji.

„Klinička slika u ovom talasu je blaža: curenje nosa, bol u grlu, bolovi u leđima i slično, što populacija između 20 i 50 godina uglavnom dobro podnosi. Međutim, kod starijih pacijenata se to stanje za 3-4 dana komplikuje, tako da se pojavljuju jednostrane i obostrane upale pluća, malaksalost i iscrpljenost. U početku talasa, prvih nedelja, javljali su nam se uglavnom pacijenti u životnom dobu od 20 do 50 godina, ali u poslednje vreme ima ih i preko 70 godina, sa komplikovanijom slikom.

Deo toga možemo da rešimo kod nas, ako dođe do pogoršanja ili smatramo da treba da budu hospitalizovani upućujemo ih u Kovid ambulantu Opšte bolnice“, kaže dr Jovanović.

Bez obzira što je veliki pritisak na Kovid ambulantu, dr Jovanović kaže da je pravilo takvo da se svi pacijenti sa simptomima prehlade moraju tu pregledati. S obzirom na to da je sada minimalna izolacija sedam dana i da mnogim pacijentima za to vreme prođe većina simptoma, dr Jovanović upozorava da konačno reč donese lekari.

„Minimalna izolacija jeste sedam dana, ali o zaključenju bolovanja i daljem toku lečenja odlučuju lekari. Mlađi pacijenti sa lakšim simptomima za sedam-osam dana budu radno sposobni, ali pojedini pacijenti, bez obzira na mirnu krvnu sliku i dobar rendgen nalaz, budu umorni, malaksali, sa lupanjem srca, kratkim dahom, čak i bolom u grudima. Savet je da dođu na kontrolu u ambulantu Novo naselje (lekari Opšte medicine) i Dom penzionera (lekari Medicine rada), kako bi pratili svoje zdravstveno stanje. Takođe, preporučujem pacijentima koji su preležali kovid da u sklopu terapije lagano šetaju i da što više vremena provode u prirodi. I ostali sugrađani, kako bi ojačali imunitet, u najlepšem delu dana treba da prošetaju i fizički budu aktivni“, savetuje dr Jovanović.

Iako je broj pregleda i dalje veliki, pritisak na ordinacije je nešto manji, pacijenti kraće čekaju, a smanjen je i broj prvih pregleda.

Kurir.rs/S.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track