UREĐAJ ZA KOMUNIKACIJU BIĆE NAM U DŽEPU, KAFA NEĆE BITI U MODI, ALI HOĆE GENETSKA MANIPULACIJA: Evo kako je Tesla video budućnost!
Nikola Tesla, Foto: Profimedia

SVE ŠTO NISTE ZNALI O GENIJU

UREĐAJ ZA KOMUNIKACIJU BIĆE NAM U DŽEPU, KAFA NEĆE BITI U MODI, ALI HOĆE GENETSKA MANIPULACIJA: Evo kako je Tesla video budućnost!

Društvo -

U nekim aspektima se može videti zašto je Tesla „probuđivao antagonizam“. Možda je bio genije, ali nije bio druželjubiv. Neki od njegovih stavova, iako možda karakteristični za to vreme, su potpuno uznemirujući, navodi se u tekstu objavljenom na sajtu Openculture

Sudbina vizionara je da zauvek ostanu van svog vremena.

Upravo je takav bio život Nikole Tesle, koji je sanjao budućnost dok je njegov rival Tomas Edison uspevao da iskoristi trenutak.

Tomas Edison
foto: Wikipedia

Čak i sada se Teslino ime povezuje sa naizgled divljim nepraktičnim poduhvatima, previše naprednim, preskupim ili previše elegantnim za masovnu proizvodnju i potrošnju, navodi se na sajtu "Open culture".

Naravno, ova slika Tesle kao usamljene, herojske, pa čak i pomalo tragične ličnosti koja je postala Edisonova žrtva je pomalo romantično preterivanje. Kao što je napisao čak i urednik intervjua iz 1935. u sada nepostojećem časopisu Liberti, Tesla i Edison su možda bili rivali u „bici između naizmenične i jednosmerne struje"… S druge strane, bili su samo suprotnost. Edison je bio genij za praktične pronalaske koji su bili odmah primenljivi. Tesla, čiji su izumi bili daleko ispred vremena, izazivao je antagonizam, što je usporavao realizaciju njegovih ideja.

U nekim aspektima se može videti zašto je Tesla „probuđivao antagonizam“. Možda je bio genije, ali nije bio druželjubiv, a neki od njegovih stavova, iako možda karakteristični za to vreme, potpuno su uznemirujući.

U velikom članku u Libertiju, „kako je rečeno Džordžu Silvesteru Vireku“ (pesniku i simpatizeru nacista koji je takođe intervjuisao Hitlera), sam Tesla izjavljuje: „Izgleda da sam uvek bio ispred svog vremena“. Nakon toga je nabrajao stvari za koje je bio u pravu i samouvereno navodi karakteristike budućnosti kako je on vidi.

Niko ne voli sveznalicu, ali Tesla je odbio da pravi kompromise ili se dodvorava, iako je zbog toga profesionalno patio.

Nikola Tesla
foto: Profimedia

I bio je u mnogočemu u pravu.

Mnoga od njegovih predviđanja iz 1935. u Libertiju su još predaleka da bi se izmerila, a neka od njih će nam se danas činiti čudnim ili zločinačkim, piše "Open culture". Ali neki se i dalje čine uverljivim...

Teslina predviđanja uključuju sledeće, što on uvodi uz odricanje od odgovornosti da je „predviđanje opasno. Nijedan čovek ne može gledati daleko u budućnost.”

* "Budizam i hrišćanstvo… biće religija ljudske rase u dvadeset prvom veku."

* "U 2100. godini će eugenika (unapređenje ljudi genetskom manipulacijom) biti univerzalno uspostavljena." Tesla je dalje komentarisao: „nikome ko nije poželjan roditelj ne bi trebalo dozvoliti da ostavlja potomstvo. Za vek od sada normalnoj osobi neće više pasti na pamet da se pari sa osobom eugenički nepodobnom nego da se uda za uobičajenog kriminalca".

* "Higijena i telesna kultura biće priznate grane prosvete i vlade. Sekretar za higijenu ili telesnu kulturu biće daleko važniji u kabinetu predsednika Sjedinjenih Država koji će biti na funkciji 2025. godine od vojnog sekretara. Uz ličnu higijenu, Tesla je „zagađenje“ uključio kao društvenu bolest kojoj je potrebna regulacija."

* "Uveren sam da u roku od jednog veka kafa, čaj i duvan više neće biti u modi. Alkohol će se, međutim, i dalje koristiti. To nije stimulans, već pravi eliksir života."

* "Biće dovoljno pšenice i proizvoda od pšenice da se nahrani ceo svet, uključujući i milione stanovnika Kine i Indije. (Tesla nije predvidela antiglutensku maniju 21. veka)"

* "Mnogo pre nego što svane sledeći vek, sistematsko pošumljavanje i naučno upravljanje prirodnim resursima okončaće sve razorne suše, šumske požare i poplave. Univerzalno korišćenje vode i njen prenos na velike udaljenosti snabdeće svako domaćinstvo jeftinom energijom." Zajedno sa ovim optimističnim predviđanjem, Tesla je predvideo da „smanjenje borbe za egzistenciju treba da se razvija idealnim, a ne materijalnim linijama"."

Tesla je predviđao eliminaciju rata, „tako što će svaku naciju, slabu ili jaku, učiniti sposobnom da se brani“, nakon čega bi novac iz ratnih škrinja bilo preusmeren na finansiranje obrazovanja i istraživanja.

Nikola Tesla
foto: Profimedia

Zatim opisuje - prilično fantastičnim terminima - aparat koji „projektuje čestice“ i prenosi energiju, omogućavajući ne samo revoluciju u odbrambenoj tehnologiji, već „neslućene rezultate na televiziji“.

Tesla svoje vreme dijagnostikuje kao ono u kojem „patimo od poremećenosti naše civilizacije jer se još nismo potpuno prilagodili dobu mašina“.

1 / 3 Foto: hello-earth.com

Rešenje, tvrdi on - zajedno sa većinom futurista, tada i sada - „ne leži u uništavanju, već u ovladavanju mašinom“. Kao primer, Tesla opisuje budućnost „automata“ koji preuzimaju ljudski rad i stvaranje „mašine koja razmišlja“.

Met Novak iz "Smithsonian-a" je analizirao mnoge Tesline tvrdnje, tumačeći njegova predviđanja o „higijeni i telesnoj kulturi“ kao predznak EPA i raspravljajući o Teslinom radu u robotici („Danas“, Tesla je izjavio, „robot je prihvaćena činjenica“). Članak Libertija nije bio prvi u kojem je Tesla dao opsežna javna predviđanja o veku koji dolazi i dalje. Tesla je 1926. dao intervju časopisu "Collier's" u kojem je manje-više tačno predvideo pametne telefone i bežičnu telefoniju i računarstvo:

"Kada se bežična veza savršeno primeni, cela zemlja će se pretvoriti u ogroman mozak, što u stvari i jeste... Moći ćemo da komuniciramo jedni sa drugima trenutno, bez obzira na udaljenost. Ne samo ovo, već ćemo se kroz televiziju i telefoniju videti i čuti savršeno kao da smo licem u lice, uprkos udaljenosti od hiljada milja; a instrumenti pomoću kojih ćemo to moći da uradimo biće neverovatno jednostavni u poređenju sa našim sadašnjim telefonom. Čovek će moći da ih nosi u džepu prsluka".

Tesla je takođe napravio neka čudna predviđanja o putničkim letećim mašinama bez goriva „bez bilo kakvih ograničenja sadašnjih aviona i dirižabla“ i izneo više strašnih stvari o eugenici koje su ga opsednule kasno u životu.

Pored toga, Tesla je video promene rodnih odnosa kao preteču nadolazećeg matrijarhata. To nije bio razvoj koji je okarakterisao u pozitivnom smislu. Za Teslu, feminizam bi se „završio novim seksualnim poretkom, sa ženom kao superiornom. (Kao što Novak primećuje, Tesline sumnje u vezi sa feminizmom su ga učinile herojem takozvanog pokreta za „muška prava”.)

Iako je u potpunosti priznao da žene mogu i hoće da pariraju muškarcima i da ih nadmašuju u svim oblastima, on je upozorio da je „njihova postepena uzurpacija vođstva, otupiti i konačno raspršiti ženski senzibilitet, ugušiće materinski instinkt tako da brak i majčinstvo postanu odvratni, a ljudska civilizacija će biti sve bliže i bliže savršenoj civilizaciji pčele".

Čini mi se da bi se „pčelinja civilizacija“ dopala eugeničaru, osim što se, pretpostavljam, Tesla plašio da postane dron. Iako je video razvoj kao neizbežan, on mi i dalje zvuči kao pojedini aktuelni političari koji tvrde da društvo treba da nastavi da potiskuje i diskriminiše žene za njihovo dobro i dobro „civilizacije“. Tesla je možda autsajderski heroj za štrebersku kulturu, ali se ježim od njegovih društvenih stavova. Iako sam lično uvek voleo viziju sveta u kojem roboti obavljaju najveći deo posla, a mi trošimo većinu svog novca na obrazovanje. Kada je u pitanju eliminacija rata, manje sam optimističan u vezi sa zracima čestica i saosećajniji sam sa rečima Ajvora Katlera, navodi autor teksta na sajtu Openculture.

Kurir.rs/Openculture.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track