06:59

Prof. Jovan Janjić i istoričar Danko Leovac o Prvom srpskom ustanku

usijanje

DAN DRŽAVNOSTI SRBIJE: Kako su dva velika događaja na isti dan stvorila savremenu Srbiju?

Društvo -

Srbija danas obeležava Dan državnosti - Sretenje, u spomen na početak Prvog srpskog ustanka 15. februara 1804. godine i čin proglašenja Sretenjskog Ustava Kneževine Srbije 15. februara 1835. godine. Centralna državna ceremonija održava se u Orašcu, gde je na zboru 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tradicionalno povodom Dana državnosti Srbije uručio je 88 odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama.

Kako su dva velika događaja na isti dan stvorila savremenu Srbiju? Kako su Srbi zauvek ispisali reč SLOBODA na stranice svoje istorije? Koliku žrtvu je srpski narod podneo za svoju i tuđu slobodu? Kako su se koplja velikih svetskih imperija lomila na srpskoj slobodarskoj zemlji?

Na ovu temu, u emisiji "Usijanje" na Kurir televiziji govorili su prof. Jovan Janjić i istoričar Danko Leovac.

Usijanje
foto: Kurir TV

- Nakon podizanja ustanka, svi su prvo razmišljali o slobodi a kasnije i o formiranju države. Čitav taj period od 1804 pa sve do 1835 nazivamo "srpska revolucija". Značaj samog podizanja srpskog ustanka je ogroman. U to vreme, pre početka Prvog srpskog ustanka položaj Srba bio je karastrofalan. Imali su razne namete i zabrane - rekao je Leovac.

Usijanje
foto: Kurir TV

Janjić ističe da je sa Prvim srpskim ustankom krenuo preporod Srbije.

- Raspoloženje naroda tada bio je najvažniji. Oni su morali da ustanu, da krenu sa ustankom. Veličina tog podviga je ogromna, mi danas nismo svesni koliko je to važan događaj u našoj istoriji. Računa se da je tada u beogradskog pašaluku bilo oko 368.000 srpskog hrišćanstva. Zamislite da ta šaka ljudi ustane protiv Turaka. Zamislite onda pod kakvim je teretom bio narod. Sa Prvim srpskim ustankom kreće preporod Srbije u svakom pogledu - kaže Janjić.

Usijanje
foto: Kurir TV

Kurir.rs/M.L.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

12:27

PRAVOSLAVNI ALBANCI GRADILI DEČANE?! Istoričar upozorava na novi pokušaj otimanja SRPSKOG KULTURNOG BLAGA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track