DA LI JE TITO BRANIO DA SE SLAVE DOGAĐAJI IZ ISTORIJE SRBA Evo šta govori snimak obeležavanja 150 godina od Prvog srpskog ustanka
Josip Broz Tito, Foto: Profimedia

Istorijske nedoumice

DA LI JE TITO BRANIO DA SE SLAVE DOGAĐAJI IZ ISTORIJE SRBA Evo šta govori snimak obeležavanja 150 godina od Prvog srpskog ustanka

Društvo -

Josip Broz je 1954. godine u Beogradu bio na obeležavanju 150. godišnjice Prvog srpskog ustanka i dozvolio da se u celoj zemlji obeleži taj dan

O odnosu Josipa Broza Tita prema Srbima naširoko se već godinama raspreda. Sve je popularnije tvrditi da je "najveći sin naših naroda i narodnosti" zapravo bio "najveće zlo koje se ikada uvuklo među srpski narod da bi ga uništilo, da bi mu otelo vekovna ognjišta, da bi ga svelo pod jednu šljivu". Kao i da je bio neko ko je branio da se slavi slava, ali i svi veliki događaji iz istorije Srba.

Tito na svečanosti povodom 150 godina Prvog srpskog ustanka
Tito na svečanosti povodom 150 godina Prvog srpskog ustankafoto: Prinscreen

Izvlače su tu razni argumenti, počevši od toga da je Broz bio austrogarski podoficir u 25. puku 42. divizije i da je sa svojim saborcima činio pokolje nad srpskim življem u Podrinju, preko ubistava srpskih intelektualaca i domaćina po oslobođenju zemlje od nemačkih okupatora u Drugom svetskom ratu, pominje se neretko da nije hteo da izda naredbu da se oslobode zavorenici u ustaškom logoru Jasenovac čime bi spasao na hiljade nedužnih srpskih civila, pa sve do "otimanja Kosova i Metohije" u vremenu kada je bio doživotni predsednik SFRJ.

Veliki narodni skup zabeležen kamerom
Veliki narodni skup zabeležen kameromfoto: Prinscreen

S druge strane su oni koji na Tita i srpsko pitanje gledaju sasvim drugačije, negirajući sve te optužbe i odbacujući ih kao izmišljene i zlonamerne.

Ne ulazeći u rasprave koje traju decenijama, mi ćemo ovog puta samo osvetlilti jedan mnogima nepoznat detalj zabeležen kamerom.

Potomak slavnih junaka i sam odlikovan prisustvuje narodnom skupu 1954. godine
Potomak slavnih junaka i sam odlikovan prisustvuje narodnom skupu 1954. godinefoto: Prinscreen

Josip Broz je 1954. godine prisustvovao u Beogradu obeležavanju 150. godišnjice Prvog srpskog ustanka. Tada je nastao i prilog u kojem se veličaju Karađorđevi ustanici i u kojem je naglašeno "da su u čitavoj zemlji otpočele proslave koje će trajati tokom cele godine". Toliko o zabranama.

Zabeleženo je i da je održan veliki narodni zbor u blizini Marićevića jaruge u Orašcu kojem su prisustvovali "drugovi Petar Stambolić, Rodoljub Čolaković, Jovan Veselinov i velika masa ljudi iz ovog kraja".

Tako je zapisano kamerom i u kameru. A šta su bili Titovi motivi zaista te 1954. godine? Zašto je dozvolio da se veličaju srpski ustanici, ako je planirao da Srbe sistematski uništi?

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja