01:56

NOVA POMOĆ DRŽAVE, I TO OD 20.000 EVRA! Odnosi se na žene u Srbiji, a evo koja 3 uslova morate da ispunite

uredba vlade

NOVA POMOĆ DRŽAVE, I TO OD 20.000 EVRA! Odnosi se na žene u Srbiji, a evo koja 3 uslova morate da ispunite

Društvo -

Na snagu je stupila uredba Vlade po kojoj sve porodilje od 1. januara imaju pravo na 20.000 evra za kupovinu prvog stana ili kuće.

ktv
foto: Kurir televizija

Vlada je odlučila da to pravo može da ostvari svaka majka koja se porodila ili će se poroditi u toku ove godine pod uslovom da je naša državljanka i da ima prebivalište u Srbiji.

ktv
foto: Kurir televizija

Nedostatak krova nad glavom jedan je od ključnih problema zbog kojeg se mladi kasno odlučuju na zasnivanje porodice. Odluka države da bespovratno pomogne kupovinu stana sa 20 hiljada evra, naročito je obradovala majke koje su se nedavno porodile.

- Smatram da je to dosta dobra promena, da će dosta značiti mladima, jer mladi generalno imaju problema sa tim stambenim pitanjem... znam da dosta mojih prijatelja ima te probleme, pričala sam sa njima na tu temu i dosta ima pozitivnih komentara - rekla je za Kurir televiziju porodilja Marija Milisavljević.

ktv
foto: Kurir televizija

Iz Centra za mame kažu da osim ove postoji još niz mera koje bi država morala da preduzme da bi podstakla rađanje među kojima je i obezbeđivanje dovoljnog broja stanova po pristupačnim cenama.

- Bilo koja finansijska mera jeste podrška u finansijskom smislu onima koji već žele da budu roditelji. Naravno da je trebalo postaviti neko ograničenje ko može da dobije ovaj vid podrške. Mislim da će ova podrškа mnogo više značiti ljudima koji žive u manjim gradovima i svakako ljudima koji ne žive u Beogradu - kaže Jovana Ružičić iz Centra za mame.

ktv
foto: Kurir televizija

Udruženje Tim za život skreće pažnju da je finansijska podrška važna za sve mlade, ali da bi u jačanju demografskih potencijala trebalo obratiti pažnju i na savremene probleme sa kojima se porodice suočavaju.

- Mi treba da se bavimo odgovornim roditeljstvom i jednom ozbiljnom brigom o našoj porodici, pre svega kao tim roditelja Tim za život koji okuplja roditelje u Srbiji, smatramo da odgovorno moramo da ispitamo demografski problem Srbije, šta na njega utiče, šta ga je prouzrokovalo i da onda donesemo mere u širokom spektru rešenja - rekla je Zlata Đerić iz udruženja "Tim za život".

ktv
foto: Kurir televizija

Osim subvencije od 20.000 evra, majke koje grade kuću u 19 devastiranih opština na jugu Srbije mogu da računaju da će im država "pokriti" i do čak 50 odsto vrednosti radova. Takođe, jedan od uslova za subvenciju je i da supružnici zajedno ne zarađuju više od 138 hiljada dinara.

Kurir.rs/M.L.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

07:00

Težak je život ratnih veterana, a ovako im je pružena pomoć

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track