SMANJUJE SE PRITISAK: U KBC Bežanijska kosa 217 pacijenata
Foto: Ana Paunković

sve manje pregleda

SMANJUJE SE PRITISAK: U KBC Bežanijska kosa 217 pacijenata

Društvo -

U Kliničko-bolničkom centru (KBC) Bežanijska kosa na lečenju se nalazi 217 kovid pacijenata, od kojih je 26 u jedinicama intenzivnog lečenja, rekao je danas pomoćnik direktora za medicinska pitanja te ustanove Bogdan Crnokrak.On je za Radio televiziju Srbije izjavio, da je ta bolnica pre tri nedelje bila puna, a da je sada oko 10 odsto mesta slobodno i dodao da se manjuje i broj pregleda u njihovoj ambulanti.

"Što se tiče samih pacijenata i pritiska na samu bolnicu, pritisak na našu prijemno-trijažnu ambulantu je znatno manji u odnosu na pre dve nedelje. Naime, pre dve nedelje u proseku se u našoj prijemno-trijažnoj amblanti pregledalo oko 270 pacijenata, sada oko i malo iznad 150 pacijenata", naveo je Crnokrak.

Prema njegovim rečima, u novembru je prosek starosti pacijenata bio oko 62 godine, ali da je danas prosek 71 godina, kao i da su u pitanju uglavnom hronični pacijenti sa pratećim bolestima.

Istakao je da kovid sistemska bolest koja pogadja sve organe, da nema organa niti organskog sistema na koji kovid ne može da utiče.

"Najčešće su kardiovaskularni problemi, pacijenti se javljaju kardolozima, endokrinolozima, gastroenterolozima, pulmolozima. Uočava se dosta loša regulaciju pritiska, poremećaj ritma, regulacije glikemije. Zatim su tu gastroenterološke tegobe, bolovi u stomaku, dijareje", kazao je Crnokrak.

(Kurir.rs/Beta/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja