ZABRANITE NACISTIČKI KONCERT U BEOGRADU! Ako se to ne desi SKOJEVCI kažu da će svojim telima sprečiti ekstremiste! (FOTO)
Slika sa omota albuma Ewiger Sturm, Foto: Discogs.com

SKOJ najavljuje proteste

ZABRANITE NACISTIČKI KONCERT U BEOGRADU! Ako se to ne desi SKOJEVCI kažu da će svojim telima sprečiti ekstremiste! (FOTO)

Društvo -

Savez komunističke omladine Jugoslavije se oštro protivi nastupu švajcarske pevačice u srpskoj prestonici

Udruženje Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) zatražilo je zabranu koncerta muzičarke iz Švajcarske Eviger Šturm (Ewiger Sturm) u Beogradu zakazanu za 12. mart, zbog toga što izvodi pesme sa neonacističkom tematikom.

U saopštenju objavljenom na Fejsbuku, SKOJ je ocenio da je reč o neonacističkom ženskom solo projektu koji izvodi obrade rasističkih i ksenofobnih RAC (Rok protiv komunizma) bendova, koračnicu 33. SS divizije sačinjene od francuskih dobrovoljaca i "razne druge numere ekstremno desničarske sadržine".

Plakat kojim se najavljuje koncert u Beogradu
Plakat kojim se najavljuje koncert u Beogradufoto: SKOJ

Ta muzičarka izvodi i baladu posvećenu Janu Stjuartu Donaldsonu (Ian Stuart Donaldson), preminulom osnivaču međunarodne neonacističke skinhed mreže 'Krv i čast', koja svoju aktivnu podružnicu ima i u Srbiji, naveo je SKOJ, i dodao da je planirano da koncert bude održan 12. marta u beogradskom "Klubu 451”.

Naveli su da koncert treba održi u Klubu 451 u ulici Politova broj 12 u Beogradu i da se tamo očekuje okupljanje pripadnika rasističke skinhed organizacije Krv i čast/ Kombat 18 Srbija, svojevremeno odgovorne za osnivanje, od strane Ustavnog suda, zabranjene neonacističke organizacije Nacionalni stroj i drugih profašističkih grupa, navode oni.

- Klub 451 je inače mesto na kome se okupljaju pripadnici ultradesničarske grupe Zentropa Srbija.

- Ta grupa je poznata po članstvu u koaliciji ekstremno desnih uličnih grupacija “Beogradski nacionalisti” koju je svojevremeno osnovao, finansirao i predvodio američki neonacista Robert Rundo. On je u međuvremenu proteran iz Srbije zbog ekstremističkih aktivnosti između ostalog i zbog skrnavljenja Grobnice narodnih heroja na Kalemegdanu u Beogradu - navode iz Saveza komunističke omladine Jugoslavije.

Omot albuma Ewiger Sturm - Heiliges herz sa slikom nacističkih vojnika
Omot albuma Ewiger Sturm - Heiliges herz sa slikom nacističkih vojnikafoto: Discogs.com

SKOJ ističe da je održavanje neonacističkog koncerta u slobodarskom Beogradu koji je doživeo naci-fašističku okupaciju u Drugom svetskom ratu neprihvatljivo i uvredljivo.

Omot albuma Ewiger Sturm - Heiliges herz
Omot albuma Ewiger Sturm - Heiliges herzfoto: Discogs.com

- Stoga, naš omladinski Savez poziva nadležne da spreče održavanje tog skaradnog skupa a pevačici Eviger Sturm zabrane ulazak u Srbiju - ističu:

- U slučaju da vlasti ne zabrane neonacistički koncert SKOJ će pozvati rodoljubivu i antifašističku javnost da se 12. marta okupi u Politovoj 12 i protestom spreči sramotni pir fašista, rasista i drugih desničarskih ekstremista u Beogradu. Naš omladinski Savez će u tom slučaju blagovremeno objaviti i alternativne adrese na kojima neonacisti planiraju održavanje koncerta u slučaju da budu “provaljeni” - upozorili su u saopštenju.

Klub 451

Ne promovišemo politiku, mi smo kontrakulturna zajednica

Ovim povodom Kurir je kontaktirao Klub 451. Upitali smo ih da li će koncert biti održan ili će se pak odustati, i kako reaguju na navode SKOJ da je u pitanju promovisanje neonacističkih stavova.

Oni su nam kratko odgovorili:

- Klub 451 nije politička organizacija te se ne bavi promocijom nikakvih političkih ideja u tom smislu. Klub 451 je kontrakulturna zajednica - napisali su oni.

Dodali su da će SKOJ o nameri da se u Beogradu ne održi neonacistički koncert obavestiti Savez udruženja boraca Narodno-oslobodilačke borbe (SUBNOR) i druge antifašističke organizacije u zemlji i od njih zatražiti saradnju u cilju sprečavanja tog gnusnog skupa.

- Takođe, naš omladinski Savez će kontaktirati svoju bratsku organizaciju, omladinu Komunističke partije Švajcarske i od nje zatražiti da digne svoj glas protiv koncerta neonaci pevačice Eviger Sturm u Srbiji - zaključili su uz poruku da "Fašizam neće proći!"

Kurir.rs / S. T.

Bonus video:

00:30

Nastavljaju se protesti ispred Skupštine zbog maltertiranja Đokovića: Beograđane ni loše vreme nije sprečilo da budu uz Novaka!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja