U SRBIJI POČINJE OBDUKCIJA PREMINULIH OD KORONE! Zna se za koje preminule će se izdavati nalozi, PRAVILA SU JASNA (FOTO)
Ilustracija

Najsavremenija oprema

U SRBIJI POČINJE OBDUKCIJA PREMINULIH OD KORONE! Zna se za koje preminule će se izdavati nalozi, PRAVILA SU JASNA (FOTO)

Društvo -

Institut za Sudsku medicinu u Beogradu dobio je specijalizovanu obdukcionu salu za preminule od kovida

Institut za Sudsku medicinu u Beogradu dobio je specijalizovanu obdukcionu salu, sa odgovarajućom opremom, koja će po prvi put omogućiti da se u našoj zemlji u adekvatnim uslovima rade obdukcije preminulih od kovida 19.

Ovo je, ujedno, i jedina obdukciona sala u regionu ovakvog tipa.

Naime, da bi se obavila obdukcija kovid 19 preminulog pacijenta potrebni su neophodni uslovi, kao i sva prateća oprema, od specijalizovanih testera koje usisavaju prašinu koja se stvara prilikom sečenja kostiju, pa do filtera koji ne dozvoljavaju dalje širenje infekcije iz obdukcione sale.

Obdukcioni sto
Obdukcioni stofoto: Ministarstvo zdravlja

Prof. dr Tatjana Atanasijević, specijalista sudske medicine, objašnjava za Blic da izgradnjom i opremanjem "bezbedne obdukcione sale" sada u u Srbiji postoje svi uslovi da se rade obdukcije "umrlih zbog ili sa COVID-19".

- Obdukcija tela preminulih od različitih zaraznih i nezaraznih bolesti, a posebno od novih bolesti čiji patološki supstrat nije dovoljno proučen, od ogromnog je medicinskog, javnozdravstvenog, naučnog i pravnog značaja - objašnjava profesorka Atanasijević:

- Kada se sumnja na neki infektivni agens, u ovom slučaju kovid 19, pravilo je da se obdukcije rade u specijalizovanim obdukcionim salama. U takvim obdukcionim salama postoji negativan pritisak, što praktično onemogućava neprečišćenom vazduhu da izađe iz prostorije, a samim tim sprečava se širenje infektivnog agensa. Izbacivanje vazduha iz prostorije vrši se kroz specijalni sistem ventilacije gde se prolaskom kroz "hepa filter" sprečava da infektivni agens dospe u spoljašnju sredinu. Uz odgovarajući protok, odnosno izmenu vazduha u prostoriji stvaraju se bezbedni uslovi kako za one koji rade, tako i za okolinu. Na taj način maksimalno se sprečava mogućnost širenja infekcije.

KAKO ĆE SE OBAVLJATI OBDUKCIJA

Nakon dopremanja u Institut, telo preminule osobe kod koje je utvrđeno ili postoji sumnja na prisustvo virusa, odnosno koja je obolela od kovida 19, a za koju postoji nalog za obdukciju, se do započinjanja obdukcije čuva u specijalizovanoj hladnjači sa četiri mesta, namenjenoj samo za ovakve slučajeve.

- Pored hladnjače, dobili smo i hidraulična kolica za transport tela do sigurne obdukcione sale u kojoj se nalazi kompletna oprema. Takođe imamo i specijalizovane sisteme kao i kamere, čime je omogućeno snimanje obdukcije, a ako je potrebno može se vršiti i direktan prenos vršenja obdukcije. Za obdukcije zaraženih osoba, u konkretnom slučaju kovid 19 preminulih pacijenata potrebna je i specijalna testera sa usisivačem za otvaranje telesnih duplji, koju sada imamo - objašnjava profesorka Atanasijević:

Hladnjača
Hladnjačafoto: Ministarstvo zdravlja

- Na primer, kada se seče kost, smatra se da najveća opasnost dolazi od prašine koja se stvara tom prilikom. Ova testera automatski usisava prašinu i sprečava mogućnost zaražavanja odnosno širenje infektivnog agensa. Pored navedene opreme, za potrebe kompletne analize ovakvi slučajeva, nabavljeni su i analizator elektrolita i acido-baznog statusa, biohemijski analizatori, DNK sekvenator - uređaj za genetičke analize bioloških uzoraka ljudskog i infektivnog (bakterije i virusi) materijala. Dakle, sada imamo kompletno sve uslove koji su nam potrebni kako bismo mogli bezbedno da radimo.

Bezbedne obdukcione sale, pored filtera kroz koje se izbacuje vazduh iz prostorije, opremljene su i specijalnim obdukcionim stolom sa nishodnom ventilacijom (usisavanje tečnosti i vazduha - "downdraft table"), koji ima specijalan sistem odvoda i usisavanja vazduha, te je mogućnost zaražavanja i sa te strane svedena na minimum.

Uređaj za genetske analize
Uređaj za genetske analizefoto: Ministarstvo zdravlja

Zbog specifičnosti situacije u kojoj se svet našao, obdukcije preminulih nakon proglašenja epidemije skoro da nigde nisu rađene. Prema dostupnim informacijama, prve obdukcije urađene su u Vuhanu, kada ih je obavljeno ukupno 12, zatim su rađene u Španiji i Nemackoj. Lekari iz Nemačke su zbog ogromnog značaja obdukcija, tražili da se one obavljaju, s obzirom da se jedino na taj način da se nesumnjivo utvrditi od uzrok smrti. Da je ovaj projekat od izuzetnog značaja prepoznalo je Ministarstvo zdravlja Srbije.

- Grupa lekara sa Sudske medicine odlučila se na ovaj korak, te smo preko Ministarstva zdravlja konkurisali za projekat koji je prepoznat kao značajan. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar nam je odmah potpisao saglasnost za projekat, rekonstruisana je obdukciona sala i kupljenja neophodna oprema, tako da sada možemo raditi i ovakve obdukcije koje spadaju u rizine - objašnjava profesorka Atanasijević.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track