AKO OSETITE OVU NELAGODNOST NA RUKAMA ZNAJTE DA STE PREGURALI KOVID: Može se javiti i mesecima nakon infekcije!
I ruke otkrivaju simptome, Foto: Profimedia

PAZITE

AKO OSETITE OVU NELAGODNOST NA RUKAMA ZNAJTE DA STE PREGURALI KOVID: Može se javiti i mesecima nakon infekcije!

Društvo -

Stručnjaci upozoravaju na mnoge probleme koji se javljaju nakon prležane zaraze

Iako u Srbiji imamo manji broj novozaraženih koronavirusom, a mnoge evropske zemlje polako ukidaju mere, stručnjaci iz dana u dan upozoravaju na sve veću listu postkovid simptima koji se javljaju kod pacijenata koji su preležali infekciju i to čak i kod onih koji su imali lakšu kliničku sliku ili su koronu preležali na nogama.

Simptom produženog kovida koji je manje poznat definiše se kao određeni osećaj u rukama, nogama i koži, kažu lekari.

Produženi kovid, odnosno simptomi koji ostaju i stvaraju muke i dugo nakon negativnog testa posle preležane infekcije, može dati različite signale da se telo i dalje bori sa posledicama korone.

Među njima je i jedan koji ne biste nužno povezali sa koronavirusom, jer će se javiti na koži, a nije osip ili "kovid prsti" koje su lekari ranije opisali. U pitanju je osećaj utrnulosti ili bockanja koji se javlja na koži i mesecima nakon preležane infekcije.

Produženi kovid i težina njegovih simptoma nemaju veze s tim kakvu ste kliničku sliku imali, pa se može javiti i kod asimptomatskih slučajeva.

Ako često imate osećaj utrnulosti u prstima ili udovima, moguće je da ste imali koronu, a da to niste ni znali. Ako uz to imate stalan osećaj iscrpljenosti, plitak dah, probleme sa spavanjem ili pamćenjem, vrlo je moguće da ste imali koronu.

kovid bolnica, koronavirus
foto: Ana Paunković, Shutterstock

Lekari savetuju da potražite medicinsku pomoć ako uz to imate lupanje srca, anksioznost, bol u uhu, promene u čulima mirisa i ukusa ili osip.

Kurir.rs

Bonus video:

03:41

Iskustva lekara iz kovid bolnice

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track