UKINUTE KOVID PROPUSNICE! KRIZNI ŠTAB PRELOMIO: Ovo su sve mere, važne izmene za MASKE I VAKCINACIJU!
Foto: Beta, Nemanja Nikolić, Shutterstock

donete odluke važe od subote

UKINUTE KOVID PROPUSNICE! KRIZNI ŠTAB PRELOMIO: Ovo su sve mere, važne izmene za MASKE I VAKCINACIJU!

Društvo -

Završena je sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa. Odlučeno da se ukidaju kovid propusnice, saopštila je ministarka Darija Kisić Tepavčevič i dodala da ostaje preporuka za nošenje maski u zatvorenom prostoru.

- U prvom redu navela bih ukidanje važenja kovid propusnica koje če stupiti na snagu od subote. Imamo i zadržavanje preporuke za nošenje maski u zatvorenim prostorima.

Nenošenje maski neće se kažnjavati

- Nošenje maske je na nivou preporuke, tako da nema sankcionisanja ukoliko se preporuka ne poštuje. Ipak svako okupljanje u zatvorenim prostorima sa sobom nosi rizik, te treba da budemo odgovorni pre svega prema svom zdravlju. Kada nije moguće držati distancu snažno se preporučuje nošenje maske - napomenula je.

Kada je u pitanju ukupan broj ljudi na skupovima u zatvorenom, ukida se limitacija, praktično od subote svi bioskopi i pozorišta moći će da rade normalno. Kada je u pitanju izolacija, ona je i dalje na snazi. Ona je dodala da je izolacija obolelih i dalje na snazi jer je to osnovna protivepidemijska mera koja uključuje izolaciju od najmanje sedam dana.

- Na osnovu učestalosti obolevanja i umiranja imamo postepeno smanjivanje. Ono što ukazuje na povoljniju situaciju je ukupan broj pregleda na kovid ambulantama, broj hospitalizovanih, a to je uslovilo i smanjivanje potrebnog broja kovid ambulanti. Bolnice su počele da se vraćaju u normalan režim rada, a u ovom momentu su kovid bolnice nove bolnice koje smo izgradili za vreme kovida - rekla je Kisić.

Kada je u pitanju izolacija ona i dalje ostaje na snazi i to je sedam dana ili duža ako je potrebno. Preporučeno je uvođenje dodatne buster doze, rekla je Kisić Tepavčević.

Buster doze vakcine protiv korona virusa

Za sve starije od 18 godina biće uvedena četvrta, odnosno druga buster doza vakcina.

- Druga buster doza primaće se pet meseci nakon prve buster doze. Ona se odnosi pre svega na osobe koje su pod većim rizikom. Prihvaćena je i preporuka za uvođenje buster doze za vakcinaciju dece od 12 do 18 godina. Ona se prima najmanje pet meseci nakon druge doze vakcine - dodala je.

Kako je navela, mere će se dalje korigovati u slučaju pogoršavanja epidemiološke situacije. Kisić je istakla da će za bolničku sredinu, u zavisnosti od nivoa rizika, biti procenjena procena rizika i na taj način biti donete odluke o potrebnosti sertifikata, ali da nošenje maski svakako ostaje obavezno.

Ona je istakla da dokle god je virus prisutan u populaciji uvek postoji rizik, ali da je očigledno da nas čeka određivanje epidemijskih pragova iznad koji ćem određivati da li se radi o epidemiji ili ne.

- Korona virus je drugačiji, tako da celo zdravstveno okruženje u narednom periodu očekuje definisanje tih pragova.

Ono što je bitno, kako kaže, je procena tipova virusa koji su dominantni.

- U onom momentu kada se donosila odluka o o uvođenju kovid proopusnica bio je dominantan delta soj, a sadašnja istraživanja pokazuju da je omikron dominatan

Kurir.rs

bonus video:

07:08

Profesor otkriva u kojoj su vezi tromboza i korona: SRCE JE U VELIKOJ OPASNOSTI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track