Najnovije vesti

NEMA VIŠE TOČENJA U KANISTER! Nove cene goriva danas od 15 sati i promena svakog petka EVO ŠTA JE SVE ZABRANJENO
Kontrolisan rast cena, Foto: Dragana Udovičić

Nova uredba stupila na snagu

NEMA VIŠE TOČENJA U KANISTER! Nove cene goriva danas od 15 sati i promena svakog petka EVO ŠTA JE SVE ZABRANJENO

Društvo
12:56h

Stupila je na snagu Uredba Vlade Srbije o ograničenju cena naftnih derivata evrodizel i evro premijum BMB 95, koja predviđa da se od danas i u narednih 30 dana, usklađivanje cena goriva vrši svakog petka.

Uredbom je predviđeno da nadležno ministratvo svakog petka do 15 časova objavi maksimalne moguće cene navedenih naftnih derivata, što zanači da će pumpadžije odmah posle toga moći da koriguju maloprodajne cene na benzinskim stanicama.

Međutim, cena dizela za poljoprivrednike i dalje neće smeti da raste i ograničena je na najviše 179 dinara po litru.

Poljoprivrednik
foto: Beta

Kako je Vlada Srbije saopštila, najviše maloprodajne cene evrodizela i evro premijum BMB 95 utvrđivaće Ministarstvo trgovine svakog petka do isteka uredbe i objavljivati na zvaničnoj internet stranici najkasnije do 15 časova

- Cene će važiti od trenutka objavljivanja. Najviša maloprodajna cena sa porezom na dodatu vrednost za evrodizel i bezolovni benzin BMB 95 utvrđuje se u iznosu prosečne veleprodajne cene derivata na teritoriji Srbije uvećane za šest dinara. Prosečne veleprodajne cene tih derivata obračunava Ministarstvo rudarastva i energetike, svakog petka do isteka uredbe i najkasnije do 13 časova dostavlja Ministarstvu trgovine. Ministar nadležan za poslove energetike bliže propisuje način obračuna prosečne veleprodajne cene derivata nafte evrodizela i evropremijuma BMB 95 - navedeno je u sapštenju.

Prema procena od pre nekoliko dana, moguće je da će danas gorivo poskupeti od dva do tri dinara po litru.

Potrebno je napomenuti i da je u jutrašnjem saopštenju ministarstva za trgovinu istaknuto da privredni subjekti koji obavljaju trgovinu motornim i drugim gorivima su obavezani da nastave sa isporukom naftnih derivata, ali, isključivo u rezervoare prevoznih sredstava. Dakle, točenje goriva u kanistere, burad i druge sudove u kojima se skladišti gorivo, je od danas zabranjeno na pumpama širom Srbije.

Podsetimo,cene naftnih derivata do sada su bile zamrznute na nivou od 171 dinar za benzin i 179 dinara za dizel.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja