NAPETOST, RAZDRAŽLJIVOST, GUBITAK VOLJE, MUČNINE, MIGRENE: Psihološkinja objasnila koje su posledice SEKSUALNOG ZLOSTAVLJANJA
Žrtva zlostavljanja / Ilustracija

MOŽE BITI OPASNO

NAPETOST, RAZDRAŽLJIVOST, GUBITAK VOLJE, MUČNINE, MIGRENE: Psihološkinja objasnila koje su posledice SEKSUALNOG ZLOSTAVLJANJA

Društvo -

Posledice seksualnog uznemiravanja mogu biti različite, zavisno od više faktora - rekla je psihološkinja Tanja Ignjatović za Kurir

U specijalu Kurira u kom smo otkrili neke mračne tajne sa srpskih fakulteta pisali smo o grozotama koje su se tamo dešavale studentkinjama, ali i studentima.

Neki studenti meta su lascivnih, seksističkih komentara, a neki i gorih oblika uznemiravanja - dodirivanja i primoravanja na seksualne odnose.

Psihološkinja Tanja Ignjatović za Kurir je rekla da posledice seksualnog uznemiravanja mogu biti različite.

Tanja Ignjatović
Tanja Ignjatovićfoto: Privatna arhiva

- Posledice seksualnog uznemiravanja mogu biti različite, zavisno od više faktora (vrste seksualnog uznemiravanja, učestalosti, trajanja, osobina i stanja osobe koja mu je izložena...), najčešće i najznačajnije su psihološke posledice.

To može biti napetost, razdražljivost, strepnja ili strah, depresivno rasopoloženje, gubitak poverenja u sebe i u druge ljude, nesigurnost u vlastitu percepciju i procene situacije, konfuzija, osećaj krivice. Manifestuju se i na saznajnom planu kao gubitak koncentracije, pažnje, volje za učečenjeme, izostajanjem sa nastave, izbegavanjem vežbi, ispita, aktivnosti - rekla je ona i dodala da se mogu manifestovati i u socijalnoj sferu, i to isključivanjem, ali i samoisključivanjem, marginalizacijom, uvredljivim šalama kolega i slično.

Sve navedeno, može stvoriti i fizičke posledice, poput umora, nesanica, migrene, mučnine i drugih funkcionalnih smetnji.

Reakcija i posledice dosta zavise od toga da li postoji podrška osobi koja je izloena seksualnom uznemiravanju, objašnjava Ignjatović.

Posledice seksualnog uznemiravanja

- Napetost - Razdražljivost - Strepnja i strah - Depresivno raspoloženje - Gubitak poverenja u sebe i druge - Nesigurnost u sopstvenu percepciju - Konfuzija - Krivica - Gubitak koncentracije - Gubitak volje za učenjem - Umor - Nesanica - Migrena - Mučnina

- Istraživanja govore i o tome da devojke/studentkinje i momci/studenti na različite načine sagledavaju problem. Devojke, u odnosu na muškarce, sva ponašanja seksualnog uznemiravanja ocenjuju kao više uznemirujuća, a posledice kao ozbiljnije.

Kurir.rs / S. Trajković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track