MARIJA LUKIĆ ZA KURIR: Pravni štiti predatore! Tamo studentkinje mogu da prijave napasnika samo lično i U ROKU OD 6 MESECI!
Pravni fakultet, Foto: PrintScreen

BRUKA beograskog fakulteta

MARIJA LUKIĆ ZA KURIR: Pravni štiti predatore! Tamo studentkinje mogu da prijave napasnika samo lično i U ROKU OD 6 MESECI!

Društvo -

Ovakva pravila za sprečavanje i zaštitu od seksualnog uznemiravanja Pravni fakultet skrojio je za svoje potrebe, ali ga je usvojio i Beogradski univerzitet

Povodom pitanja našeg lista zašto na Pravnom fakultetu u Beogradu nije moguće anonimno prijaviti predatore, budući da su kutije za prigovore postavljene na javnom mestu pod kamerama, iz ove visokoškolske ustanove odgovorili su da postavljeni sandučići nisu namenjeni za prijavu seksualnog zlostavljanja, već da studenti napasnike mogu da prijave po proceduri iz pravilnika o sprečavanju i zaštiti od seksualnog uznemiravanja.

Uvidom u taj pravilnik može se videti da studenti zlostavljača ipak moraju da prijave lično povereniku za ravnopravnost na fakultetu, kao i da imaju rok od samo šest meseci da to urade, bez obzira na to u kakvom su trenutnom psihičkom, pa i fizičkom stanju nakon seksualnog uznemiravanja.

Pravni Fakultet
foto: Aleksandar Jovanović Cile, Zorana Jevtić, Shutterstock

- Zaposleni ili student koji smatra da je izložen seksualnom uznemiravanju obraća se povereniku u cilju obaveštavanja o seksualnom uznemiravanju i dobijanja saveta o daljem postupanju ili rešavanju spornih okolnosti u duhu ovog pravilnika - navedeno je, između ostalog, u odeljku pravilnika koji reguliše savetodavni postupak zaštite od seksualnog uznemiravanja, a kojim se zapravo i započinje procedura zaštite.

Dalje je, međutim, propisano da se "savetodavni postupak može pokrenuti u roku od šest meseci od dana kada je učinjeno seksualno uznemiravanje, ili od dana kada je poslednji put izvršena radnja koja predstavlja seksualno uznemiravanje".

Marija Lukić, jedna od retkih žena koja se usudila da javno optuži bivšeg predsednika opštine Brus Milutina Jeličića Jutku za nedozvoljene polne radnje, za Kurir je oštro osudila norme Pravnog fakulteta da žrtve seksualnog nasilja mogu da prijave nasilnika samo lično, i to u roku od šest meseci.

Marija Lukić
foto: Printscreeen/Instagram/Moć promene

- Očigledno da to nije univerzalna politika koja se primenjuje na svim našim fakultetima, jer kako, recimo, na Fakultetu dramskih umetnosti, postoji i mogućnost za anonimne prijave studenata i nema nikakvog ograničenog roka. Dok na Pravnom fakultetu ima ograničenja.

Očigledno da je u pitanju zaštita predatora, jer su upravo oni i krojili ta pravila i procedure da prijave ne mogu da budu anonimne i ne mogu da budu prihvaćene nakon šest meseci. To je nenormalno! - smatra Lukićeva i dodaje:

- Rok za zastarevanje krivičnog dela polnog uznemiravanja sigurno nije manji od šest meseci i ne znam zašto bi jedan fakultet davao takav rok za prijavu. Žrtva treba i može da prijavi apsolutno kad hoće, osim ako zakonski nije propisano da je u momentu prijavljivanja krivično delo ušlo u zastaru. To očigledno za cilj ima zaštitu upravo osoba koje vrše krivična dela - istakla je Lukićeva.

Primer dobre prakse

FDU uvažava i anonimne prijave

Fakultet dramskih umetnosti je nakon slučaja silovanja glumica u školi Mike Aleksića pokrenuo platformu protiv nasilja, na koju je za manje od mesec dana, od 21. januara do 17. februara, stiglo 12 prijava protiv šest zaposlenih. Profesor Miloš Pavlović, dekan FDU, rekao je tada za Kurir da su prijave koje stižu na platformu i anonimne i potpisane, kao i da će FDU procesuirati sve prijave koje ukazuju na kršenje Krivičnog zakonika.

Nakon što je Kurir objavio svedočenja studenata o seksualnom uznemiravanju na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, ova ustanova je i na svojoj Instagram stranici navela da se na tom fakultetu primenjuje pravilnik o sprečavanju i zaštiti od seksualnog uznemiravanja, koji je Univerzitet u Beogradu usvojio 7. jula 2021. godine "na osnovu nacrta koji je izradio Pravni fakultet za svoje potrebe".

Podsetimo, sagovornici našeg lista tvrdili su da pojedini profesori Pravnog navodno iznajmljuju stan u koji privode studentkinje da bi seksom zaradile ocenu, da je jedan profesor pozvao studentkinju u hotel i nudio joj prolaznu ocenu, te i da je jednoj studentkinji profesor tražio da "odradi" oralni performans na banani kako bi dobila veću ocenu. Predatore, kako su naveli, nisu prijavili iz straha od odmazde.

Kurir.rs/ Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja