TITO JE BIO JEDNOSTAVAN ČOVEK, ALI... Maršalova stjuardesa se posle 30 godina letenja pita KAKO JE MOGLA TO DA RADI!
Milica Lukić Titova stjuardesa, Foto: Printskrin RTS

autobiografija mILICe lUKIĆ

TITO JE BIO JEDNOSTAVAN ČOVEK, ALI... Maršalova stjuardesa se posle 30 godina letenja pita KAKO JE MOGLA TO DA RADI!

Društvo -

Jedne letnje večeri početkom šezdesetih godina prošlog veka mlada Milica Lukić prolazeći pored poslovnice JAT-a na tadašnjem Bulevaru revolucije, zapitala se - kakav je posao i život stjuardesa. Ubrzo je postala jedna od prvih dama koje su radile kao stjuardese u Jugoslaviji, među ostalim putnicima služila je i Tita, a čitav ovaj životni poziv opisala je u autobiografiji "Zapisi s letenja".

Milica Lukić smatra da se posao stjuardese, koji je zahtevan i ozbiljan ne ceni dovoljno. Ona je kao stjuardesa radila neprekidno 30 godina. Promenila je sedam uniformi i bila deo posade nekoliko tipova aviona. Romansirana autobiografija "Zapisi sa letenja" je dopunjeno izdanje knjige koju je napisala pre 20 godina.

Titova stjuardesa
foto: Printskrin RTS

- Osetila sam da nisam sve rekla, i onda sam, u vreme korone, kada drugi nisu znali šta će od sebe, sedela i pisala - rekla je Lukićeva za RTS i dodala da ništa nije prećutala.

Ona navodi da se, tek kada je prestala njena karijera, pitala kako je mogla to da radi.

Za Josipa Broza Tita, sa kojim je često letela, rekla je da je bio jednostavan čovek i da je imao uobičajenu komunikaciju, te da zbog toga, uopšte nije imala tremu kada je sa predsednikom Jugoslavije razgovarala.

Josip Broz Tito, Tito
foto: Profimedia

- Za uspešnu stjuardesu najvažnija je veština komunikacije, ali i brzo i ispravno reagovanje u određenim situacijama.

Njen poslednji let bio je na relaciji Los Andeles - Čikago - Beograd.

- Ja sam mislila da ću teško preživeti taj poslednji službeni let. Otišla sam, niko nije znao. A svako ko bude pročitao knjigu promeniće mišljenje o stjuardesama, kada vidi šta te devojke doživljavaju i lepo i loše - kazala je Lukićeva.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track