07:27

U Samodreži se pričestila vojska kneza Lazara LEGENDA KAŽE DA OVDE POČIVA LEGENDARNI JUNAK

velika sramota

ALBANCI OD CRKVE NAPRAVILI WC I ŠTALU! U Samodreži se pričestila vojska kneza Lazara LEGENDA KAŽE DA OVDE POČIVA ČUVENI JUNAK

Društvo -

Na obodu Kosova polja, u blizini starog grada Vučitrna, nalazi se srpsko selo Samodreža. Tu je sredinom 14. veka, u vreme cara Uroša sagrađena skromna, ali lepa crkva Svetog Jovana Preteče, koju danas svakodnevno ruinira albansko stanovništvo koje tamo živi. Kako zaštititi svetinje od vandalizma, posebno u mestima u kojima živi većinsko albansko stanovništvo, bila je tema u Jutarnjem programu Kurir televizije. Na ovu temu je govorio protojerej i vojni sveštenik Đorđe Stojisavljević.

- Slavna građevina u arhitekturi Srpske pravoslavne crkve je crkva Samodreža koja se spominje u pesmi Uroš i Mrnjavčevići, crkva koja je posvećena Svetom Jovanu Krstitelju, a koja je od strane, ne mogu da kažem, kolektiva, ne go ekstremista u albanskom narodu koji živi u tome kraju pretvorena je njihovim zauzimanjem, koji je uvek plod zle volje, a koji utiče na druge, projavljuje na taj način. Pakost je učinjena jednoj svetinji, jednoj bogomolji i jednom narodu koji je tu svetinju sebi podigao, da bi drugi sebe presazdavao, da bi sebe izgrađivao - protojerej vojni sveštenik Đorđe Stojisavljević.

Po predanju u narodnoj pesmi „Uroš i Mrnjavčevići“, uoči Kosovske bitke 1389. postojala je crkva opevana kao "bijela crkva Samodreža". U njoj je knez Lazar pričestio svoju vojsku. Isto predanje kaže da je u crkvi posle Kosovske bitke bio sahranjen Miloš Obilić.

- Crkva je ovih dana mučenica, jer je pretvorena u javni toalet, a koristi se i kao štala. Šta da kažem? Mislim da treba krenuti od toga šta mi mižemo učiniti. Prvenstveno obnovu treba krenuti od sebe i unutra sebe, kada čovek sebe postavi da poštuje drugog, i tražeći od drugih da poštuje njihovo. Tamo trenutno nema našeg življa. Imamo podatak da je prošle godine juna meseca nekolicina ljudi po blagoslovu vladike Teodosija, očistila hram i zatvorila, zatvorila kako je znala i umela, ali je to kratko trajalo i upotrebljava se u jednu od najsramnijih svrha - protojerej vojni sveštenik Đorđe Stojisavljević.

Podsetimo, prema mnogim podacima neposredno uz staru crkvu bilo je staro srpsko groblje sa velikim nadgrobnim krstovima koji su ličili na prave žrtvenike ukrašene reljefnim geometrijskim profilima i krstovima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.Kurir.rs

Bonus video:

02:02

DANAS JE ĐURĐIC: Sećanja na dan prenosa moštiju Svetog Đurađa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track