02:45

ŽUTA KIŠA OPASAN PRIRODNI FENOMEN Dr Stanišić objasnila ima li razloga za strah i kako zagađenje u Ukrajini utiče na nas

neobična pojava

DALJE GA BILO! Stanišić tvrdi da ŽUTI PRAH nije iz Ukrajine: Zagađenje iz RATNIH ZONA može da dođe do nas samo pod JEDNIM USLOVOM

Društvo -

Neobična žuta kiša prilično je iznenadila i zabrinula građane širom Srbije, ali mnogi su se zapitali da li prah koji je osvanuo na automobilima ne daj Bože ima veze sa sukobom u Ukrajini.

Svetlana Stanišić, profesorka fizičke hemije, navodi da je u pitanju kiša koja je donela pesak iz Sahare.

- Prate se parametri dosta dugo, što se tiče vremenskih uslova, ovo je pojava koja se dešava s vremena na vreme. To sam i spominjala ranije. Dva-tri puta godišnje može da se desi. Studije pokazuju da ta peščana oluja, odnosno taj oblak prašine može da pređe i Pacifik, može da pređe i Atlantik. Svake godine oko 100 miliona tona peska napusti Saharu, a na primer 30 miliona tona od toga završi u šumama Amazona, dakle, pređe ceo okean, dakle nije to ništa neobično - rekla je Stanišić u uključenju u jutarnji program Kurir televizije.

Svetlana Stanišić
foto: Kurir Televizija

U Srbiji je juče ujutro, podsetimo, padala kiša, prljava i crvena, pa je mnoge zabrinula. Automobili su bili potpuno zaprljani, a prema najavama meteorologa prljava kiša padaće i danas.

Stanišić je objasnila je da su peskonosni oblaci veoma veliki. Nalaze se na velikim visinama i mogu da pređu hiljade i hiljade kilometara.

žuta Kiša, Pesak, Sahara, Prljavština, prljava kiša, prljav automobil, Automobil, šoferšajbna
foto: Stefan Stojanović, epa, Shutterstock

- Zagađenje vazduha stiže daleko, zaista. Mnogo dalje stigne ovo zagađenje vazduha jer taj oblak pustinjske prašine može da se podigne i kilometar visoko i onda može i da pređe velike razdaljine. Kad je u pitanju zagađenje iz automobila, zagađenje iz neke eksplozije ili rušenje zgrade, ili nešto što se sad dešava u Ukrajini, to nije dovoljna količina, plus nije na dovoljno velikoj visini. Neko zagađenje može da postoji, ali ne u toj meri - kaže profesorka fizičke hemije.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

00:17

Vremenska klackalica: Prvo suvo, pa kiša

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track