IGRALE SU SE LASTIŠA, A SNAJPERISTA IH JE U SEKUNDI UBIO! To je bila poslednja igra SRPSKIH DEVOJČICA za koju niko nije odgovarao
Milica i Nataša, Foto: Printscreen

TUGA DO NEBA

IGRALE SU SE LASTIŠA, A SNAJPERISTA IH JE U SEKUNDI UBIO! To je bila poslednja igra SRPSKIH DEVOJČICA za koju niko nije odgovarao

Društvo -

Ovaj užas dogodio se u toku primirja na sarajevskom ratištu

Nešto više od 27 godina navršilo se od ubistva srpskih devojčica Milice Lalović (10) i Nataše Učur (9) u sarajevskom naselju Grbavica. Za taj zločin još niko nije odgovarao.

Inače, dogodio se u toku primirja na sarajevskom ratištu.

Snajperista sa zgrade “Lorisa” na Trgu Pere Kosorića, današnjem Trgu heroja, ubio je 11. marta 1995. godine desetogodišnju Milicu i devetogodišnju Natašu koje su igrale lastiša u Ulici Rave Janković, ispred zgrade na broju 59, u naselju koje je tada bilo pod srpskom kontrolom.

Bila je to njihova poslednja igra, osam meseci pre potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Devojčice su odmah prevezene u bolnicu Kasindo, a prema zapisniku iz bolnice, Milica je dovezena mrtva, dok je Nataša umrla 15 minuta nakon prijema.

Prema navodima svedoka, djevojčice je ubio pripadnik 101. brigade tzv. Armije BiH čiji su inicijali S.P. koji je privođen, ali nikada nije procesuiran.

On se javno hvalio da je iz snajpera ubio devojčice i još 20 Srba na Grbavici.

Nataša i Milica sahranjene su jedna do druge na groblju Miljevići u Istočnom Novom Sarajevu.

Na Miličinom spomeniku piše: "Posebno je volela učiti i živeti".

Na Natašinom spomeniku pesma: "Prerano si život izgubila, svojoj majci srce otkinula, crnoj zemlji mladost poklonila, tek stasala mladost jedna, ko jabuka nedozrela, u vihoru strašnog rata, prerano je sagorela", piše Wikipedia.

Na mestu gde su ubijene danas nema obeležja ovoga zločina, a sam trg danas nosi naziv „Trg heroja“.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track