BORSKA TOPIONICA PREKIDA PROIZVODNJU NA TRI MESECA: Evo koliko će tona BAKRA, SREBRA I ZLATA Zijin u Boru iskopati u 2022.!
Modernizacija metalurških agregata, Foto: Serbia Zijin Copper

Šansa za čistiji vazduh

BORSKA TOPIONICA PREKIDA PROIZVODNJU NA TRI MESECA: Evo koliko će tona BAKRA, SREBRA I ZLATA Zijin u Boru iskopati u 2022.!

Društvo -

Borska topionica će od 20. aprila do kraja jula biti u zastoju zbog završetka projekta tehničke rekonstrukcije, proširenja i izgradnje metalurških postrojenja, odnosno povezivanja starog i novog sistema, saopštila je danas kineska kompanija Serbia Zijin Copper, većinski vlasnik borskog rudnika bakra.

Odeljenje anodne rafinacije
Odeljenje anodne rafinacijefoto: Serbia Zijin Copper

- U tom periodu biće završena rekonstrukcija fleš-peći, kotla i pratećih sistema za prečišćavanje dimnih gasova, i rešen problem "hvatanja“ svih gasova iz konvertorske hale. U Fabrici sumporne kiseline biće instaliran nov elektrostatički filter. Nakon modernizacije metalurških agregata, topionica u Boru funkcionisaće po najvišim ekološkim standardima - navedeno je u saopštenju.

Precizira se da je obustavljanje proizvodnog procesa u Topionici i rafinaciji na tri meseca predviđeno godišnjim planom Serbia Zijin Copper, pa se uprkos tome u 2022. predviđa proizvodnja 85.000 tona katodnog bakra, 1.580 kilograma zlata i skoro 13 tona srebra.

Novo postrojenje za odsumporavanje
Novo postrojenje za odsumporavanjefoto: Serbia Zijin Copper

Serbia Zijin Copper je u prethodne tri godine u poboljšanje stanja metalurških agregata i sisteme očuvanja životne sredine u topionici investirala 161,5 miliona dolara.

- U TIR-u je prošle godine završena izgradnja sistema za sakupljanje i odsumporavanje dimnih gasova i postrojenje je avgusta pušteno u rad. Pokazalo je dobre performanse, pa je ispuštanje gasova na glavnom dimnjaku dovedeno u zakonom definisane okvire, a kvalitet vazduha u Boru je znatno poboljšan - podsetili su iz borske kompanije.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja