OVAKO JE MEDLIN OLBRAJT PRAVDALA UBIJANJE NEVINIH SRPSKIH CIVILA Na čistom srpskom jeziku rekla svetu da je Srbija bombardovana
Foto: Epa Matija Kokovic, Ap Chris Usher

jezivo podsećanje

OVAKO JE MEDLIN OLBRAJT PRAVDALA UBIJANJE NEVINIH SRPSKIH CIVILA Na čistom srpskom jeziku rekla svetu da je Srbija bombardovana

Društvo -

Na današnji dan 1999. počelo je bombardovanje SRJ

Već je široko poznata priča da je bivša državna sekretarka Sjedinjenih Američkih Država Medlin Olbrajt živela u Srbiji, ali malo ko je znao da je tečno govorila srpski.

Upravo je znanje srpskoj jezika iskoristila u svrhu saopštavanja svetu da će Srbi biti bombardovani 1999. godine.

Tada je govor počela tako što je naglasila da su Srbi i Amerikanci bili saveznici, ali da će Amerika ipak bombardovati SRJ.

- Amerikanci ne mrze Srbe. Kao i ja sećaju da smo bili saveznici u borbi proziv fašizma, kao i Vi i Amerikanci žele da žive u miru sa svojim susedima. Kao i Srbi mi ne želimo da naša deca ginu daleko od kuće. I isto kao i Srbi koji su dali živote tokom Drugog svetskog rata Amerikanci veruju u slobodu za sve narode - rekla je Medlin Olbrajt u obraćanju.

Iako je bila prihvaćena u Srbiji, kada je njen otac kao službenik ambasade Čehoslovačke boravio sa porodicom u Beogradu i bio prihvaćen sa porodicom, koja se sklonila od nacista, Medlin Olbrajt nije uzvratila istom merom.

0068620536, Medlin Olbrajt, Bil Klinton
foto: Profimedia

U govoru na srpskom jeziku, dalje je nastavila:

- Nismo mogli da posmatramo kako se snage bezbednosti koriste za vršenje zverstava protiv Albanaca na Kosovu - rekla je Olbrajtova.

Podsetimo, Srbiju je 1999. godine NATO alijansa bombardovala nelegalno, bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija.

Takođe, međunarodna zajednica je zatvarala oči na zverstva tzv. OVK, terorističke grupe sastavljene od albanskih ekstremista.

Ovo nije jedini put da je Medlin Olbrajt pričala srpskim jezikom. Bilo je intervjua sa stranim medijima u kojima je Medlin Olbrajt naglašavala da je živela u Srbiji, kao i da govori srpski jezik.

Podsetimo, Medlin Olbrajt, prva žena državni sekretar SAD, koja je sinoć umrla, bila je jedna od perjanica zločinačke NATO agresije na SR Jugoslaviju.

Uz Bila Klintona, Džejmija Šeja, Veslija Klarka, Ričarda Holbruka, Havijera Solane, Tonija Blera i ostalih lidera zločinačke NATO armade, Medlin Olbrajt bila je jedna od najradikalnijih pristalica bombardovanja naše zemlje.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

00:40

PREMINULA MEDLIN OLBRAJT: Bivša američka državna sekretarka umrla na dan kada je doneta odluka o bombardovanju SRJ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track