00:40

PREMINULA MEDLIN OLBRAJT: Bivša američka državna sekretarka umrla na dan kada je doneta odluka o bombardovanju SRJ

Na današnji dan doneta odluka o bombardovanju srj

PORODICA MEDLIN OLBRAJT SE SKLONILA OD NACISTA U SRBIJU: Fotografije iz Vrnjačke Banje kriju tajnu! (FOTO/VIDEO)

Društvo -

Umrla je Medlin Olbrajt, prva žena državni sekretar SAD, koja je pomogla u vođenju spoljne politike Zapada nakon Hladnog rata. Imala je 84 godine.

Takođe, na današnji dan doneta je odluka o bombardovanju SRJ.

Medlin Olbrajt
foto: YT/Printscreen/historiands

Medlen Olbrajt rođena je u Pragu u tadašnjoj Čehoslovačkoj 1937. godine. Vaspitana je kao rimokatolik, jer su njeni roditelji prešli iz judaizma u katolicizam kako bi izbegli progon.

Njen otac, Jozef Medlin, bio je češki diplomata i to ataše za saradnju s medijima u Češkoj ambasadi u Beogradu sve do okupacije Čehoslovačke od strane nacista.

Fotografije iz Vrnjačke Banje koje je pre nekoliko godina pokazao Ljutko Popić pokazuju da je Medlin Olbrajt lepo bila prihvaćena u Srbiji, ali to isto nije vratila Srbima 1999. godine.

Ubrzo potom sa porodicom odlazi u London.

Takođe, ostaće upamćena kao neko ko je mrzeo Srbe, a da to jeste istina potvrđuje i snimak iz Češke od pre par godina, kada je izgovorila rečenicu "Odvratni Srbi".

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track