POTVRĐENO ZA KURIR: Inspekcija pronašla nepravilnosti u vrtiću koji bi da ISPIŠE MALOG NAUMA (4) JER JE "DRUGAČIJI" od druge dece!
Nauma bi da izbace iz vrtića jer je drugačiji, Foto: Privatna Arhiva

Hitna reakcija

POTVRĐENO ZA KURIR: Inspekcija pronašla nepravilnosti u vrtiću koji bi da ISPIŠE MALOG NAUMA (4) JER JE "DRUGAČIJI" od druge dece!

Društvo -

Vanredni inspekcijski nadzor utvrdio je nepravilnosti u radu beogradskog vrtića "Naša druga kućica"

U vrtiću "Naša druga kućica" u koji ide četvorogodišnji Naum iz Beograda, iz kog, kako tvrdi njegova majka, hoće da ga izbace od 1. aprila jer je drugačiji, uočene su nepravilnosti tokom vanrednog inspekcijskog nadzora Gradske prosvetne inspekcije.

Naime, iz Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu za Kurir kažu da je u toj ustanovi završen vanredan inspekcijski nadzor pri čemu su uočene nepravilnosti iz nadležnosti kontrole ove inspekcije.

- Najvažnije zamerke inspekcije su, kako se navodi u zapisniku, da ustanovi nedostaju tri vaspitača za obavljanje neposrednog vaspitno-obrazovnog rada sa decom u odnosu na broj grupa, te da je nastavnik razredne nastave angažovan za rad u predškolskoj grupi ali i potencijalno ugrožavanje prava na čuvanje podataka o ličnosti deteta u slučaju postupanja sa detetom N.J. - naveli su oni u odgovoru Kuriru.

Dodaju da budući da prosvetna inspekcija nema ovlašćenja da kvalitativno procenjuje vaspitno-obrazovni rad uputiće Predstavku na hitno postupanje Školskoj upravi gde će se zatražiti stručno-pedagoški nadzor ove ustanove.

dete
foto: Privatna Arhiva

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti dobila je ovu pritužbu i postupak je u toku.

Ministarstvo prosvete za Kurir navodi da se jedan član Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju posvećuje podršci deci iz osetljivih društvenih grupa.

- Detetu kome je usled socijalne uskraćenosti, smetnji u razvoju, invaliditeta i drugih razloga potrebna dodatna podrška u vaspitanju i obrazovanju, predškolska ustanova obezbeđuje otklanjanje fizičkih i komunikacijskih prepreka, odnosno vrši prilagođavanje i, ukoliko je potrebno, obezbeđuje izradu, donošenje i realizaciju individualnog obrazovnog plana (IOP1), u skladu sa zakonom. Predškolska ustanova u koju je upisano dete iz osetljive društvene grupe može da utvrdi potrebu za pružanjem dodatne obrazovne, zdravstvene ili socijalne podrške detetu - naglasili su oni za Kurir i dodali da deca sa smetnjama u razvoju i invaliditetom ostvaruju pravo na dodatnu podršku u predškolskom vaspitanju i obrazovanju u vaspitnoj grupi, uz plan individualizacije ili individualni vaspitno-obrazovni plan i u razvojnoj grupi, na osnovu individualnog vaspitno-obrazovnog plana.

Ministarstvo navodi takođe da u jednoj vaspitnoj grupi može biti do dvoje dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom.

Ministarstvo nije postupalo u ovom slučaju jer u njemu postupa gradska prosvetna inspekcija.

Kurir.rs / Suzana Trajković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja